Blog
2023.03.29 06:59

Hasznos tippek gyep telepítéshez és felülvetéshez

Hasznos tippek gyep telepítéshez és felülvetéshez

A gyep telepítésénél és felújításánál könnyű hibát ejteni, hiszen számos munkafolyamatot kell betartani nem csak telepítés/felülvetés előtt, de az ezt követő haszonvétel során (kaszálás, legeltetés) is. Felülvetésnél a leggyakrabban elkövethető hiba, hogy a lehető legolcsóbb, leggyorsabb módon igyekszünk a magokat a földbe juttatni, egyszerű direktvetéssel. Nem érdemes azonban az egyes munkafázisokat megspórolni, ez ugyanis könnyedén meghiúsíthatja a kitűzött célokat.

A legolcsóbb, egyben legmegbízhatatlanabb módszer

Direkvetéses gyepfelülvetésnél az ősnövényzet kaszálása után, az 5-6 cm magasan hagyott tarló talajába kerülnek a vetőmagok. A biztonságosabb eredmény elérése céljából előtte érdemes a terület felső pár centiméteres részét átmozgatni, átlevegőztetni, pórózusabbá tenni, ami a csiranövény biztonságosabb fejlődését hivatott biztosítani (gyepborona, fogas stb.) Ez a legolcsóbb, de egyben a legmagasabb kockázattal járó technika, hiszen hatalmas szerencse kell ahhoz, hogy a művelet sikerrel járjon, az ősnövényzet ugyanis fejlődési előnyben van. Míg a magoknak 14 nap kell a csírázáshoz, addig az 5 centis tarló 10 nap alatt akár 10 centit is nőhet, amely egyfelől leárnyékolja, másfelől pedig elnyomhatja a friss vetést.

Az állatoknak a fű megerősödésének időszakára máshol van a helyük

A gyep telepítésénél és ideális esetben az ezt követő 1 évben a terület nincs kitéve a négylábúak intenzív taposásának. A gyepnek időt kell hagyni, hogy megerősödjön és ezt követően is ajánlott törekedni a szakaszos legeltetésre. Szakaszos legeltetésnél az egyes szakaszoknak időjárás függvényében, de körülbelül 30-35 nap pihenőre van szükségük, míg a gyep összeszedi magát és az állatok újra ráengedhetőek a területre. Ez azonban nagyon csapadék függő dolog. Az adott szakasz legeltetésének végeztével fontos gondoskodni a trágya boronálásáról, illetve a meghagyott száraz kórok, el nem fogyasztott növények szárzúzásáról.

Új gyep telepítése

A legáltalánosabb tanács, amit érdemes megfogadni, hogy gyep telepítés előtt mindenképpen szükséges megvizsgálni az adott terület (főképp éghajlati és talajtani) adottságait, illetve számításba venni, hogy haszonvételtől (legelő, kaszáló), fekvéstől (üde, száraz stb.) és állatfajtól függően más-más vetőmagokra lehet szükség.

Fontos kiemelni, hogy az egyes növényfajok kiemelt tulajdonságai minden esetben a kifejlett növényre értendőek. Például a Száraz Hatos vetőmagkeverékből kifejlődő növények szárazságtűrő tulajdonságai akkor válnak teljessé, amikor már minden tekintetben (gyökérzet, hajtás) kifejlett, beállt állományt képeznek.

A fiatal növényeknek minden esetben szükségük van a megerősödéshez elengedhetetlen feltételekre: főképp csapadékra és növekedésükhöz optimális hőmérsékletre, napsütésre, könnyen felvehető tápanyagokra. Ugyanígy a sokak által kedvelt Vizes Nyolcas AKG vetőmagkeverékből kibúvó növények, habár „felnőtt korukban” időszakosan bírják a vízborítást, de ugyanúgy szükségük van szárazabb időszakokra, életet adó napsütésre is.

Hogyan lehet védekezni a nem kívánatos növényekkel szemben?

Eltekintve az ún. „forbs” kategóriától, botanikailag két féle összetevőből állnak össze a gyepek: fűféléből és pillangósokból. A pillangósokhoz sorolhatóak például a herefélék vagy éppen a lucerna. A különbség a két csoport között, hogy míg a pillangósok képesek megkötni a légtérből a szükséges nitrogént, addig a füvek erre képtelenek. Ez a gazdáknak egy lehetőséget nyújt arra, hogy nitrogén műtrágya okszerű kiszórásával pl. háttérbe szorítsunk pillangós gyomokat (ilyen például a tövises iglice is), és változtassák a legelő botanikai összetételét.

Ennek tudatában azonban óvatosan szabad bánni tehát a nitrogén műtrágyával, ugyanis ha a vetőmagkeverékben van pillangós, könnyű ártani vele. Gyep pillangósok nélkül pedig nehezen elképzelhető. Így egy olyan legelőben pl., ahol a pillangósok aránya 20%, vagy akár ezt meghaladó, és a talaj tápanyagszolgáltató képessége kiváló, 50-60 kg N-hatóanyagnál-nál több műtrágyában ez esetben semmiképp nem javasolt gondolkodni.

Vegyszeres permetezés esetén minden esetben fontos betartani a gyártói előírásokat, azonban általában ez legfeljebb foltokban szokott szükségessé válni.

Összességében a gyepkarbantartás nem kíván olyan nagy energiabefektetést, a szerény igényeiket viszont mindenképpen javasolt kielégíteni a növényeknek, amelyeket általában bőségesen meg is hálálnak!

Csirkovics Gyula, Frisch Andrea, Sersiafarm.hu