Blog

Cikksorozatunk első három részében szó esett a vetőmagágy előkészítéséről, az optimális vetőmag és vetőmag dózis megválasztásáról és magáról a vetésről is. A sorozat utolsó cikkében a gyepek karbantartásáról olvashat.

Cikksorozatunk első részében a talajelőkészítésről, míg a második részben a vetésről volt szó. A folytatásban többek között a megfelelő vetőmag kiválasztásáról, illetve a vetőmagdózisról lesz szó.

Cikksorozatunk első részében a vetés előkészítéséről olvashatott. Az alábbi sorokban pedig magáról a vetés legfontosabb tudnivalóit foglaltuk össze.

Cikkünkben részletesen olvashat a gyepek telepítéséről, felújításáról, feltöréséről, hasznosításáról és karbantartásáról egyaránt. Hoztunk néhány gyakorlati példát is a szükséges tápanyag ellátásról, valamint a gyomnövények elleni védekezésről is. 

Sokan érdeklődtek az elmúlt napokban, mit lehet tenni a parlagon hagyott területekkel, milyen növényeket lehet vetni, amit elfogadnak.

Ötös fogat, Ökrös fogat, Áttelelő Turbó Bomba, rozs, tritikálé, zab és bükköny - jól átlátható táblázatba foglaltuk aktuális nagymagvú takarmányvetőmag és kommersz mag kínálatunkat!

Ahhoz, hogy megértsük Olaszországban mi okozza a nagyfokú érdeklődést a szárazság tűrőbb növények iránt, meg kell vizsgáljuk az éghajlatát.

Újdonságok, kedvezmények frissen megjelent, új katalógusunkban!

Nem csak az a gondunk, hogy változékony lesz az időjárás, hanem az is, hogy a csapadék, ami érkezik nem biztos, hogy akkor jön és olyan intenzitással, amelyre szükség van. Tömegtakarmány szempontjából ez azt jelenti, hogy a biztonság és a stabilitás csökken. Tehát arra kell törekedni, hogy több lábon álljunk a tömegtakarmány bázisunkkal, hiszen az állatoknak mindig enniük kell.

Megjelent a nyári és őszi vetésre ajánlott zöldtrágya katalógusunk!

Vannak olyan gazdaságok, amelyek lényegesen nagyobb területtel rendelkeznek, mint amennyi a állomány szükségletét fedezi. Ezeknél a gazdaságoknál sokszor megfigyelhető, hogy a tömegtakarmányok másodlagos helyet foglalnak el az árunövényekkel szemben. Egész egyszerűen azért, mert sok helyen még mindig az a szemlélet van, hogy a növénytermesztés hozza a hasznot, a tejtermelés pedig viszi.

A Sersia Farmnál kapható vetőmagok, vetőmagkeverékek termékadatlapjain igyekszünk minél részletesebben feltüntetni az adott vetőmag/keverék legfőbb tulajdonságait, beleértve az ajánlott vetés időpontját és a megfelelő vetési technológiáját is. Továbbá az adatlapok tartalmazzák az adott keverékhez leginkább illő talajfeltételeket is. Nagy gondot fordítunk rá,  hogy ezeket az információkat naprakészen tartsuk. Érdemes tehát rendelés előtt figyelmesen átolvasni ezeket a leírásokat is, amelyek bízunk benne hogy sokaknak nyújtanak segítséget a gazdálkodás során. 

Korábbi cikkünkben már szó esett arról, hogy milyen alapvető hibák merülhetnek fel gyep telepítésnél, illetve felülvetésnél. Ezúttal a helyes technológia alkalmazásának legfőbb pontjait vettük sorba.

Pár évvel ezelőtt még nem volt annyira egyértelmű, mint a 2022-es katasztrofális évben, hogy a klímaváltozással igenis komolyan kell foglalkoznunk. Ahhoz, hogy meg tudjuk állapítani, hogy tulajdonképpen mekkora az a veszély, ami fenyeget bennünket és hogy csupán pár évig fog tartani vagy ez az állapot hosszabb időre szól, elengedhetetlen részletesen elemezni a rendelkezésre álló információkat.

A gyep telepítésénél és felújításánál könnyű hibát ejteni, hiszen számos munkafolyamatot kell betartani nem csak telepítés/felülvetés előtt, de az ezt követő haszonvétel során (kaszálás, legeltetés) is. Felülvetésnél a leggyakrabban elkövethető hiba, hogy a lehető legolcsóbb, leggyorsabb módon igyekszünk a magokat a földbe juttatni, egyszerű direktvetéssel. Nem érdemes azonban az egyes munkafázisokat megspórolni, ez ugyanis könnyedén meghiúsíthatja a kitűzött célokat.

Mottó: Föld ne álljon üresen! A növényi összetétel alap vetően meghatározza vállalkozásunk sikerét, ezért érdemes döntésünk során több tényezőt is figyelembe vennünk. A döntési folyamat első része a környezeti igények és korlátok feltérképezése.

A talajtakaró növényi kultúrák – befektetés vagy pénzkidobás?

Mottó: Föld ne álljon üresen!

Előző cikkem a keveréktakarmányok, mint terület kihasználást fokozó növényi kultúrák hasznáról szólt. Könnyen elfogadható, hogy érdemes olyan kultúrát telepíteni az üresen álló földterületre, amellyel ugyan árunövényt nem, de olyan takarmányt termesztünk, amelyet saját állatállományunkkal hasznosítunk, kevesebb fehérje- hordozót vásárolunk, és közben még a talajt is javítjuk. Sokkal nehe- zebb azonban elfogadni, hogy olyan kultúrával vessük be földünket, ami se nem árunövény se nem takarmány, egyedül a talaj és a követ- kező kultúra számára hozhat valami nehezen meghatározható előnyt.

1. Rész: Szemléletváltás a tömegtakarmány termesztésben – a tömegtakarmány kultúrák diverzifikálása. Mottó: föld ne álljon üresen!

Milyen változásokra számíthatunk a mezőgazdaságban a klímaváltozás hatására? Milyen szárazságtűrő növényeket érdemes vetni és mit tehetnek a gazdák, hogy mindig legyen elegendő takarmány az állatok számára?

Az abrakfelhasználás csökkentésének lehetősége, a területgazdálkodás optimalizálása és a haszon termelés növelésének lehetőségei a tejelő szarvasmarha takarmányozásában.

Megjelent legújabb, 2023-as Nyári takarmánykultúrák című katalógusunk tele tavaszi vetésre ajánlott vetőmagokkal és keverékekkel!

2023. február 15-i szakmai napunkon napjaink egyik legfontosabb témáját járjuk körbe, amely meghatározó lehet az elkövetkezendő évek terméshozamára.

Meddig tárolhatóak el biztonsággal az általunk forgalmazott vetőmagok?