Blog

Mottó: Föld ne álljon üresen! A növényi összetétel alap vetően meghatározza vállalkozásunk sikerét, ezért érdemes döntésünk során több tényezőt is figyelembe vennünk. A döntési folyamat első része a környezeti igények és korlátok feltérképezése.

A talajtakaró növényi kultúrák – befektetés vagy pénzkidobás?

Mottó: Föld ne álljon üresen!

Előző cikkem a keveréktakarmányok, mint terület kihasználást fokozó növényi kultúrák hasznáról szólt. Könnyen elfogadható, hogy érdemes olyan kultúrát telepíteni az üresen álló földterületre, amellyel ugyan árunövényt nem, de olyan takarmányt termesztünk, amelyet saját állatállományunkkal hasznosítunk, kevesebb fehérje- hordozót vásárolunk, és közben még a talajt is javítjuk. Sokkal nehe- zebb azonban elfogadni, hogy olyan kultúrával vessük be földünket, ami se nem árunövény se nem takarmány, egyedül a talaj és a követ- kező kultúra számára hozhat valami nehezen meghatározható előnyt.

1. Rész: Szemléletváltás a tömegtakarmány termesztésben – a tömegtakarmány kultúrák diverzifikálása. Mottó: föld ne álljon üresen!

Milyen változásokra számíthatunk a mezőgazdaságban a klímaváltozás hatására? Milyen szárazságtűrő növényeket érdemes vetni és mit tehetnek a gazdák, hogy mindig legyen elegendő takarmány az állatok számára?

Az abrakfelhasználás csökkentésének lehetősége, a területgazdálkodás optimalizálása és a haszon termelés növelésének lehetőségei a tejelő szarvasmarha takarmányozásában.

Megjelent legújabb, 2023-as Nyári takarmánykultúrák című katalógusunk tele tavaszi vetésre ajánlott vetőmagokkal és keverékekkel!

2023. február 15-i szakmai napunkon napjaink egyik legfontosabb témáját járjuk körbe, amely meghatározó lehet az elkövetkezendő évek terméshozamára.

Meddig tárolhatóak el biztonsággal az általunk forgalmazott vetőmagok?