Az állattartás gazdaságosságának egyik alapfeltétele, hogy az állomány takarmányozásához szükséges alapanyag minél nagyobb része saját termelésből álljon rendelkezésre. Ez elsősorban egyrészt azt jelenti, hogy elegendő tömegtakarmányt termesztünk, másrészt viszont arra is törekednünk kell, hogy a saját termelésű takarmányok minél jobban megfeleljenek állataink igényeinek, hiszen így kevesebb kiegészítőt kell vásárolnunk.

De nem csupán az állattartóknak fontos, hogy megismerkedjenek a modern, természetszerű, környezetkímélő növénytermesztési módszerekkel: a talaj egészségének, tápanyagszolgáltató erejének hosszú távú megőrzése szempontjából létfontosságú az állandó növényi fedettség.


Törekedjünk az önellátásra!

Válasszuk a környezeti feltételeknek és a gazdaság adottságainak leginkább megfelelő kultúrákat, és ezeket a lehető legjobb minőségben termesszük! Az állomány takarmányozásához szükséges alapanyag minél nagyobb részét magunk termeljük meg, a lehető legkisebb területen, az árunövény kultúrák közötti résekben!


Törekedjünk a változatosságra!

A kukoricán és a lucernán kívül gondolkodjunk eltérő érésidejű szenázskultúrákban („szenázs futószalag”) is! Másodvetésű kultúrák használatával kisebb területen tudjuk megtermeszteni a takarmányokat, így több területünk marad az árunövények számára, ráadásul biztonságosabbá tesszük a takarmánytermesztést azzal, hogy többféle vegetációs idejű takarmánnyal dolgozunk. Az állandó növényi takarással védjük földünket az eróziótól, a nagy mennyiségű, lehetőség szerint pillangósokat is tartalmazó gyökérzettel pedig gazdagítjuk a talajt.


Ne hanyagoljuk el a gyepterületeket sem!

Természetes vagy telepített gyepterületeinknek is adjuk meg a szántóföldnek „járó” ápolást: kerüljük a túllegeltetést, gondoskodjunk tápanyag-utánpótlásról, néhány évente pedig újítsuk fel a kultúrákat!

És hogy hogyan? 2021 januárjában átfogó és részletes GYEPGAZDÁLKODÁSI ÚTMUTATÓT készítettünk, amely a terület kiválasztásától kezdve a vetés technikáján át a gondozási munkákig segíti a gazdálkodók munkáját. Eredmény: hosszútávon fenntartható, produktív gyep.


SAJTÓSZEMLE

Érdeklik az okszerű, gazdaságos tömegtakarmány-termesztés praktikus fogásai?

Ide kattintva elolvashatja erről szóló tanulmányunkat, amely az Agrárágazat magazin 2016. szeptemberi számában jelent meg.


Gyepgazdálkodással kapcsolatos tapasztalatainkról 2018 őszén írtunk az Agrárágazat magazinban.

1. rész: A gyeptelepítés legfontosabb lépései

2. rész: Gyomkezelés, tápanyag-utánpótlás

3. rész: Gyepek felújítása, legeltetési tanácsokHogyan segítünk?

Nem egyszerűen termékeket kínálunk – együtt gondolkodunk, tanácsot adunk!

Együttműködünk partnereinkkel az adott gazdaságban az adott területen az adott vetésforgóhoz legjobban illeszkedő kultúra, a vetési idő, valamint a vetési és a betakarítási/bedolgozási mód megválasztásában.

A kívánt cél eléréséhez kész vetőmagkeverékeinket ajánljuk, illetve megfelelő tételnagyság esetén egyedi terméket is tudunk keverni partnereinknek. A kész vetőmagkeverékeinkben szereplő növényeken kívül is nagy fajválasztékkal dolgozunk, és kísérletben követünk egyéb, kevéssé ismert fajokat is.

Meggyőződésünk, hogy minden helyzethez van optimális megoldás,
amelynek kulcsa a megfelelő vetési technika, vetési idő és keverék megválasztása.