Takarmányozás

 

Szarvasmarha takarmányozási kérdésekkel nagyobb, tejtermeléssel vagy húsmarha tartással foglalkozó gazdaságok keresnek meg. Ezek a gazdaságok általában felmérték, hogy a nyereségességet nem feltétlen csak a termelési szint emelésével, hanem a szarvasmarha takarmányozási költségek csökkentésén keresztül érhetnék el.  

A tejtermelő gazdaságok költségei gyakran meghaladják a fizetett tejárat. Ebben komoly szerepet játszik a vásárolt takarmányalkotók ára, főként a fehérjehordozók nagyon drágák.  A termelés költségeit úgy tudnák legjobban csökkenteni, ha a gazdaság által megtermelt takarmánynövények kevesebb kiegészítésre szorulnának. Nem mindegy tehát, hogy milyen takarmányból mennyit termel a gazdaság.  Ha mennyiségre elég, de összetételben szegényes a tömegtakarmány, akkor a kiegészítés miatt drága a takarmányozás.

A mi szarvasmarha takarmányozási módszerünk az elterjedt módszerekhez képest jóval inkább arra helyezi a hangsúlyt, hogy a gazdaságban megtermelt tömegtakarmányok minél inkább lefedjék az állatok takarmányozási igényét.  Így kevesebb input anyagot, azaz szója, repce, napraforgódarát, valamint védett zsírt, védett fehérjét, koncentrátumot kell vásárolni.

Mi nem csak a rendelkezésre álló takarmányokra készítünk receptúrát, hanem a tömegtakarmány termesztésre is tanácsot adunk. Számításba vesszük az állatállomány igényeit, a vetésforgót, a termesztési körülményeket, és tanácsot adunk, hogy milyen tömegtakarmányokat, és mekkora területen lenne érdemes termeszteni. Amennyiben csak lehetséges, a tömegtakarmányok nagy részét másodvetésű kultúrákkal ajánljuk megtermelni, mert úgy nagyobb terület jut az árunövény termesztésre.

A jó minőségű tömegtakarmányokkal javítjuk a szarvasmarhák bendő mikroflóráját, emésztési folyamatait, általában véve egészségi állapotukat is.

Amit ajánlunk:

  • Egyszerűbb, hatékonyabb és olcsóbb szarvasmarha takarmányozás
  • Nyereséges tejtermelés, illetve húsmarha tartás, a takarmánytermő terület optimális kihasználásával
  • A vásárlások, és a külső tényezőktől való függés csökkentése
  • Egészségesebb, termékeny, hosszú hasznos élettartamú állatállomány
  • Jobb minőségű termékek

 

Tejelő szarvasmarha takarmányozásunk fő pontjai

 

A nagy mennyiségű, jó minőségű tömegtakarmánnyal takarmányozott tejelő tehenek jó termékenységi mutatókkal, megbízhatóan termelnek. Ezért az állomány kiesései lecsökkennek, a létszám könnyen tartható, sőt vemhes üsző eladásra is számíthatunk, ami a gazdasági mutatókat tovább javítja.

A megfelelő borjú- és növendék üszőnevelés alapvetően befolyásolja azt, hogy a jószág tehénként mekkora mennyiségű olcsó tömegtakarmányt képes felvenni. Ez közvetve meghatározza a tehenek termelésben eltöltött idejét, vagyis hasznos élettartamát.

Az első időszakban célunk a borjak minél hamarabb száraz takarmányhoz való szoktatása, a lehető legnagyobb bendőtérfogat kialakítása, a nyitott bordaívek megformálása, az erőteljes csontozat és izomzat kifejlesztése anélkül, hogy a borjú elfaggyúsodna. Ehhez meggyőződésünk szerint a száraz TMR (gazdasági abrak, fehérjehordozó, premix, valamint lucernából és réti szénából álló keverék) etetési szisztéma a legmegfelelőbb.

A 6 hónapos kor feletti üszőnevelési időszakban alapozzuk meg takarmányozással az állat hosszú távú haszontermelő képességét. Az üszőnevelés befektetés, ami a teheneknél termelékenység, hosszú élettartam és alacsonyabb takarmányozási költség formájában fizetődik ki. Nagyon fontos, hogy az üsző ne hízzon el! Egy éves korra az üszőnek el kell érnie a 380-400 kg-os testtömeget, jelentős faggyúdepók nélkül. A tenyésztésbe vétel körüli időszakban fontos arra figyelni, hogy ne etessünk nagy mennyiségben könnyen oldódó fehérjeforrást, mert így problémák adódhatnak a vemhesüléssel.

Szárazonálló és előkészítős tehenek takarmányozása egységesnek tekinthető. Ebben az időszakban a cél a bendőflóra, és a bendőkapacitásának megtartása egészen az ellésig, és a tejtermelés beindulásáig. A bendőflóra fenntartására a tejelő tehenek részére összeállított keveréket a szárazonállás alatt is tovább kapják a tehenek, csak kisebb mennyiségben. A bendőkapacitás fenntartását relatíve nagy mennyiségű széna, és/vagy szalma etetése teszi lehetővé. Ilyen takarmányozási szisztémával lehetséges a tehenek az ellés előtt 40-45 napra történő szárazra állítása.

Húsmarha takarmányozás

A húshasznú szarvasmarha takarmányozás gazdaságosságát legalább ennyire meghatározza a tömegtakarmányok minősége, mint a tejelő tehenekét.  Bár a húsmarha tartók kevésbé hajlamosak drága takarmányalkotókat vásárolni, és így a kiadásokkal rontani a termelés gazdaságosságát,  viszont a tömegtakarmányok minőségének hiányosságai közvetlen veszteséget okozhatnak, ami jelentkezhet termékenységi, vagy hízékonysági problémákban. Márpedig, ha egy hústehén nem nevel évente egy szépen fejlett borjat, a húsmarhatartás nem lehet igazán nyereséges.

A húshasznú szarvasmarha takarmányozási tanácsadásunk gyakorlati részéről az alábbi cikkben olvashat.

Húsmarha takarmányozási cikk

Szarvasmarha takarmányozási tanácsadási munkánk eredményeit gyógynövény-tartalmú, természetes eredetű takarmánykiegészítőkkel erősítjük a tej-, illetve húshasznú állatok, de akár más kérődzők számára is, aktuális életkoruknak, állapotuknak megfelelő összetételben.