Szakmai utak, tanácsadások

Tavaly szeptember végén vetette Partnerünk gabona után a képeken látható Ökrös fogat - őszi keveréket Csömödéren, szervestrágyázott területre.

Ezúttal Bánát lucernáról, ami nagyon szépen megindult! Ez a típusú lucerna kiválóan alkalmazkodik a változó környezeti feltételekhez. Partnerünk 2022-ben ősszel telepítette és nagyon elégedett vele; szenázs és széna lesz belőle.

Ezt a magas beltartalmi értékkel bíró olaszperje fajtát hosszú-hosszú évek óta használja Partnerünk tejtermelő tehenészetének takarmányozására szenázsként maximális elégedettséggel.

Ezúttal Veszprémben jártunk, ahol megcsodáltuk Partnerünk 3 éves Zöld Ász és Vizes Nyolcas keverékéből álló gyepét. Továbbá ugyaninnen hoztunk néhány képet a szintén 3 éves Száraz Hatos vetőmagkeverék eredményéről is, melyben rengeteg a fehér here és tavaly rekord mennyiségű szénát sikerült lehozni róla.

Bonyhádi Partnerünk Vizes Nyolcas- és Joker vetőmagkeverékeket vetett.

Kora tavasszal,a téli csapadék után indokolt a rétboronák használata. Azonban a hagyományos merev-keretes boronák nem igazán ajánlottak, mert nem követik a talajfelszínt, ellentétben a csukló-boronás rét-boronákkal. Ma már nagyon sok modern gyepápoló szerszám van forgalomban, felsorolni is nehéz őket.

Ezúton folytatjuk franciaországi szakmai utunk beszámolóját. A 4. napon Mathieu CAUSSE Aubrac húsmarha állományát látogattuk meg Aveyronban.

A Bacteriolittal kezelt trágya nem büdös, már az egy hónapja kihordott trágyának is csupán egész enyhe szaga van.

Az elmúlt hetet Franciaországban töltöttük, a Sobac cég meghívására. Az első két nap eseményeit hírfolyamunkon olvashatja. A harmadik szakmai napunkon a Közép-Franciaországban található Vitracban jártunk, ahol a 630 m magasságban elhelyezkedő Batisse Farmot látogattuk meg.

Március 12-én délelőtt Párizstól délre, a GIE Mehdi gazdaságban jártunk.

Ezt a hetet a francia Sobac cég meghívásával Franciaországban töltjük. A többi európai képviselővel a terepen vizsgáljuk a Bacteriosol és Bacteriolit termékek használatával elérhető előnyöket.

Kuti Péternél jártunk Kömlődön, aki Michel Lepertel francia takarmányozási szaktanácsadó rendszerében takarmányozza a képen látható 8-12 hónapos, átlagosan 350 kg testtömegű növendék állatokat.

Kis Attila birtokán jártunk, Medina-szőlőhegyen. Magyarországon jelenleg Nála találhatjuk a legnagyobb számú kárpáti borzderes állományt.

https://sersiafarm.hu/spg/193853/Takarmanyozas

Kömlődi Partnerünknél, Kuti Péternél készültek ezek a remek képek az Őszi keverék - Ökrös fogat februári állapotáról.

Celldömölkön jártunk, ahol megcsodáltuk és lencsevégre kaptuk a tavaly őszi telepítésű Jolly Jokert.

Szeptember második felében, őszi gabona után vetették Kocson a képeken látható Suxyl olaszperjét. A tavaszi esőknek köszönhetően nagyon szép fejlettségi állapotban ment az őszbe.

Borsod megyei Partnerünk Limousin marháinak ellátására vetette őszi árpa után az Ökrös fogat - őszi keveréket.

Szépen bújnak elő mindenhol az Ökrös fogat - őszi keverékek!
Ezúttal zala megyei Partnerünknél jártunk, aki szeptember végén, gabona után vetette a tritikáléból, őszi takarmányborsóból és őszi bükkönyből álló keveréket.

Október 31-én, éppen 6 hetesen sikerült lefotóznunk tabajdi Partnerünk bükkönnyel és borsóval kevert Augusztusi Napra Mix zöldtrágya vetését, amely nagyon szép, életteli képet mutat.

Ezek a szerencsi területek nagyon jó adottsággal rendelkeznek a különböző füvekhez. Elég nehéz rajta magágyat készíteni, de az elvetett növény nagyon jól érzi magát benne.

Hortobágyon októberben vetették el az Ökrös Fogat - őszi keveréket.

Legelőként fogják használni Szamosszegen ezt a Jolly Jokerrel bevetett területet. Éppen csak előbukkantak a növények a kép készítésekor, hamarosan besűrüsödik.

Derecskén készítettünk fotókat az eső hatására éppen megindult Ökrös fogat - őszi keverékről. Ezen a jellemzően vízállásos területen előtte lucerna, illetve gyep volt sok-sok éven keresztül.

Ilyen jól mutat Hajdúnánáson a Várda típusú rozs, mely abban a szerencsés helyzetben van, hogy öntözött területen növekszik.

Hajdúnánáson öntözött területen kapott helyet a Hungaró fajta tritikálé.

Ismét egy veszprémi képet hoztunk, ezúttal egy Zöld Ász és Vizes Nyolcas többéves vetőmagkeverék eredményéről, amit széna készítésre és legeltetésre egyaránt hasznosítanak.

Ezen a veszprémi képen látható Joker idén tavasszal lett elvetve.