Talajszelvény-vizsgálatok
A talaj egészséges működéséhez elengedhetetlen mind a baktériumok, mind a gombák jelenléte. Az, hogy milyen arányban vannak jelen, azt leginkább a művelési módszerek határozzák meg. Például a takarónövények alkalmazása kedvez a gombák elszaporodásának, így ilyen esetekben ők dominálnak.
Egy adott terület állapotát sok minden elárulja, de az egyik legfontosabb jelző a termesztett növények gyökérzete. Nemcsak az számít, hogy a gyökerek milyen mélyre hatolnak és mennyire sűrűek, hanem az is, milyen egészségesek.
A talaj tömörödése az egyik legfontosabb figyelmeztető jel. Általában akkor következik be, amikor a talaj elveszíti belső szerkezetét, levegőtlenné válik, és úgymond „bezárul önmagába”. Az ilyen talaj nem lélegzik, nem engedi át az oxigént – és oxigén nélkül az élet sem maradhat fenn. Christophe Frebourg szavaival: „Ha egy élő közegben nincs jelen már az oxigén, az a halál.".
Egy élő, aktív talajban a pH-érték nem állandó: folyamatosan ingadozik. Az ideális az, ha a pH a teljes talajszelvényen belül – rétegről rétegre – nagyjából egyenletes, kiegyenlített képet mutat. Ha ez nincs így, akkor a pH-kiegyenlítést kizárólag a talaj mikrobiális aktivitása képesek elvégezni.
A vizsgálat egyik első lépése a talaj hőmérsékletének mérése. Christophe ezt mindig ugyanabban a mélységben végzi el, hogy összehasonlítható eredményeket kapjon.
A talaj működésének alapja a benne zajló biológiai folyamatokban keresendő. A talajszelvény megnyitásakor már az első benyomások – akár illatok formájában is – sokat elárulnak a talaj állapotáról.
Minden a talajba van írva! Ahhoz, hogy elolvassuk, meg kell nyitni.
2024.04.16-17-e között összesen 7 talajszelvényt elemeztünk a Hódagro Mezőgazdasági Zrt-nél. A két nap során nagyon változatos talajokat vizsgáltunk és több érdekességet is sikerült feltárnunk.
Összefoglalva: a talajszelvény-vizsgálat alapján a kezelt területeken megfigyelhető
a talaj humusztartalmának növekedése, a termőréteg mélyülése,
a talaj vízháztartási problémáinak megszűnése, a vízzáró réteg feloldódása,
illetve a biológiai aktivitás élénkülése.
A mikrobiális beoltás javítaná a termőréteg vízháztartási és tápanyag-gazdálkodási
problémáit. A talajélet (mikróbák, gyökerek, giliszták) fokozásával az agyagréteg által
okozott vízgazdálkodási szélsőségek csökkenthetők lennének.