Vetőmag

Takarmánynövény-termesztési tanácsadás


Takarmánynövény -termesztési tanácsadást igénybe vevő partnereink általában tejelő vagy húshasznú szarvasmarhát, birkát, kecskét vagy lovat tartanak, nekik segítünk, hogy elegendő és jó minőségű takarmányt tudjanak termeszteni.

A termőföld érték, akár tulajdonosként, akár bérlőként használja a gazdálkodó, érdekében áll a lehető legtöbb, jó minőségű takarmányt a lehető legkisebb területen megtermelnie. Ez akkor valósulhat meg, ha a növényi kultúrák gyors egymásutániságban követik egymást, azaz szoros a vetésforgó. Ráadásul a talaj is ezt az állandó növényi fedést kívánja.

Telefonos megkeresés esetén az ön által megadott információk alapján tanácsot adunk, hogy milyen kultúrák lennének az Ön esetében igazán hasznosak. Amennyiben erre igény mutatkozik, a gazdaságban felmérjük a terület adottságait. Tanácsot adunk a takarmánynövény fajták kiválasztásához.

A legelő vagy kaszálókultúrák telepítéséhez, fenntartásához és felújításához a gazdaság gyepterületeinek felmérésével kezdődő, a rendelkezésre álló gépparkot is figyelembe vevő technológiát adunk.

A takarmánynövény termesztésen belül külön útmutatót készítettünk azok számára, akik szeretnék ugyan jól ápolni gyepeiket, de ilyen szoros követést nem igényelnek. GYEPGAZDÁLKODÁSI ÚTMUTATÓNK az ő számukra készült.

Gyepgazdálkodási útmutatónk itt olvasható!

A célunk az, hogy partnereink takarmányozási szempontból önellátók legyenek.

Ezért azt tanácsoljuk, hogy a főkultúrák közötti időszakokban, másodvetésű takarmánynövényekkel termessze meg a takarmány egy részét. Ez több előnnyel is jár:

  • A területkihasználás így jobb, egy évre több, akár fő, akár takarmánynövény kultúra is jut ugyanarra a területre, és így a takarmányok kisebb területen is megtermeszthetők, és nagyobb terület marad árunövénytermesztésre.
  • Az állandó növényi takarással védjük földünket az eróziótól, a nagy mennyiségű, lehetőség szerint pillangósokat is tartalmazó gyökérzettel pedig gazdagítjuk a talajt.
  • A kiszámíthatatlan időjárási viszonyok miatt is biztonságosabb több időszakban megtermeszteni a takarmányt. A nyáron biztonságosabban termeszthető, melegkedvelő takarmánynövények összehasonlítását itt találja.