Zöldtrágyázás, talajtakarás

A sikeres zöldtrágyázás egyik legfőbb kulcsa, hogy időben vetik el és takarítják le a növényeket. Persze ez még közel sem elég, az alábbi cikkben a zöldtrágyázásról olvashat néhány hasznos tanácsot.

Előző cikkünkben a takarónövények csoportosításáról olvashatott, az alábbi sorokban pedig a lehetséges célokat gyűjtöttük össze.

A talajok védelme és a gazdaságos növénytermesztés közös érdekünk.

Az utóbbi időben egyre több információ jut el a gazdálkodókhoz a takarónövények hasznosságáról, a forgatás nélküli talajművelés, vagy a direkt vetés előnyeiről. Sajnos sok termelő szerzett már rossz tapasztalatot zöldtrágyanövények esetleges gyomosító vagy szárító hatásáról. Ezért sokan igyekeznek a zöldítést a lehető legegyszerűbben és főként legolcsóbban megúszni, a kultúrát amint lehet, a talajba forgatni.

„Mindegy tehát, hogy takarókultúrának, zöldtrágyának vagy sorköztakarónak nevezzük, a lényeg: talaj ne maradjon csupaszon. Mert a természet arra törekszik, hogy valamivel befedje a csupasz részeket. És mennyivel könnyebb a dolgunk, ha az a „valami” olyan növény, amelyet mi tudatosan, meghatározott okkal és céllal tettünk oda!”