Zöldtrágyázás, talajtakarás
2024.04.09 07:35

Takarónövények használatának lehetséges céljai

Takarónövények használatának lehetséges céljai

Előző cikkünkben a takarónövények csoportosításáról olvashatott, az alábbi sorokban pedig a lehetséges célokat gyűjtöttük össze.

A különböző növények más-más kedvező hatással rendelkezhetnek, amelyek azonban nem egyformán hasznosak az adott helyzetben a számunkra. A célok pontosítása segíthet a növények választásánál.

Lehet elsődleges célunk:

  • A szervesanyag tartalom növelése. A kis szervesanyag tartalmú talajokat magasabb C/N tartalmú keverékkel kell táplálnunk (gondoljunk a pohánkára, fészkesvirágúakra, fűfélékre és az előrehaladottabb fejlettségű keresztesvirágúakra).
  • N megkötés: tiszta pillangós keverék, vagy magas pillangós tartalmú keverék használata ajánlott pl. kukorica elé.
  • Talajlazító hatás: több, egymástól különböző gyökérzetű növény keverékét érdemes használni.
  • Gyomelnyomó hatás: sűrű, lehetőség szerint hosszabb élettartamú, áttelelő, vagy többéves kultúra használata ajánlatos.
  • Növényvédelmi problémák megoldása: pl. biofumigációs keverékek használata fonálféreg fertőzöttség esetén (keresztes növények vagy cirokfélék).
  • Egyszerre több célnak is megfelelhetünk egy 3-4 növényi család több tagját tartalmazó, úgy nevezett biomix keverékkel.

A céloknak megfelelő keverékek kiválasztásánál tekintettel kell lennünk a következő kultúrával való összeférhetetlenségre is, így pl. nem érdemes pohánkás keveréket használni napraforgó kultúra elé a gyomosító, és onnan nehezen kiirtható volta miatt.  

Bár a téma nagyon sokrétű, és sok szempontot kell figyelembe venni, melyekről itt a terjedelem szűkössége miatt nem eshetett szó, az információk elérhetőek, akár az interneten bolyongva, akár a nyomtatott szakirodalomban.

Aki pedig a gyakorlati tapasztalatokat élőben szeretné megszemlélni, a Talajmegújító Gazdálkodók rendezvényein az idei évben is számtalan lehetősége nyílik rá.

2024.04.09.
Aranyoss Éva
Sersia Farm Kft.