Talajjavítás, trágyakezelés

Talajjavítás, trágyakezelési tanácsadás

Talajjavítási szolgáltatásunk partnerei azok a mezőgazdasági gazdálkodók, akik szeretnék a talajuk romlását megállítani, a gazdaságban termelődő szervestrágya, vagy takarónövények használatával, a kímélő, szántás nélküli talajműveléssel a lehető legnagyobb javulást elérni.
Azért van szükség talajjavításra, mert általában szűk vetésforgóval, a talajt igénybe vevő módszerekkel dolgozunk. Nem segít a helyzeten, hogy a talaj sokáig van fedetlenül, a talajműveletekkel túlműveljük és szárítjuk a talajt, és nem gondoskodunk a szervesanyag pótlásról. Ennek eredményeképp láthatóan romlanak talajaink: a humusztartalom kimutatható mértékben csökken, a talaj tömörödött, csak egyre nagyobb gépi erővel művelhető. A legyengült talaj nem tudja kiegyenlíteni az aszályos illetve túl csapadékos évek terméskárosító hatását, így azonos terméseredményt egyre magasabb műtrágyahasználattal lehet elérni.

Hogyan segítünk a talajjavítási szolgáltatásban?

  • Gazdálkodó partnerünknél tett látogatásunk során megbeszéljük, mik a partner legfőbb, a talaj romlásával kapcsolatosan felmerülő problémái, mint pl. a tömörödöttség, néhány terület nehezen kiirthatatlan gyomokkal fertőződése, a talaj szervesanyagvesztése miatti vízgazdálkodási nehézségek.

  • Amennyiben a megrendelőnk igényli, talajszelvény vizsgálatot készítünk, vagy francia talajszakértő kollégánkkal, Christophe Frebourggal készíttetünk. Az általa készített elemzés nagy segítség a talajjavítási stratégia kidolgozásánál.

  • Felmérjük a kiinduló helyzetet és a helyi sajátosságokat: hogy milyen gépekkel és milyen módon dolgoznak? Milyen a vetésforgó? Milyenek az átlagos terméseredmények? A gazdálkodó szerint mi lehet az, ami akadályozza a nagyobb termés elérését? Termelődik-e a gazdaságban szerves vagy hígtrágya, amit jobban lehetne hasznosítani?


A kiinduló helyzet rögzítése után igyekszünk több területen is talajjavítási megoldást javasolni:

  • Az első lépés a vetésforgó javítása, mivel sok gazdálkodó nehézségeit a túl leegyszerűsített, kevés kultúrából álló vetésforgó okozza. A vetésforgó legyen változatos, tartalmazzon pillangós növényeket, és az év szinte egészében biztosítson talajtakarást. Ha a főnövények ezt nem biztosítják, akkor ezt köztes takarónövény-, illetve zöldtrágyanövények vetésével kell elérni.

  • A keletkező szerves trágya optimális kezeléséhez megkeressük azt a megoldást, amely a legegyszerűbben beilleszthető a gazdaság mindennapjaiba. A gazdaságban képződő szerves trágya a legalkalmasabb arra, hogy általa élő kultúrát juttassunk vissza a talajba. Ezért a képződő trágyát véleményünk szerint Bactériolit® koncentrátummal beoltva, komposztálva a lehető legnagyobb területen kell hasznosítani.

  • Amennyiben nem keletkezik szerves trágya a gazdaságban, még nagyobb erőfeszítést kell tenni a talajok szervesanyagának megőrzésére, ennek is jó eszköze a szántóföldi vetésforgót támogató takarónövény kultúra. Erre is javaslatot teszünk, igény szerint akár le is gyártjuk az egyedi zöldtrágya keveréket. Az így nyert szerves anyag talajban történő komposztálását megkönnyíti a talajoltás, amihez a Bacteriosol® komposzt alapú talajjavító anyagot ajánljuk.

  • Tanácsot adunk, hogy milyen lépésekkel lehetne előre haladni az forgatás nélküli talajművelés, vagy akár a No-Till művelés irányába. A cél a kíméletes, sekély talajművelés, ami a szervesanyagot az aerob rétegben hagyja, és a nedvességet megtartja.

A takarónövényekkel, zöldtrágyákkal, vetésforgó-tervezéssel kapcsolatos talajjavítási koncepciót Aranyoss Éva ügyvezetőnkkel készített interjúnkban mutatjuk be.
Talajjavító módszerünk talajművelési részéről kollégánk, Takács Jánosné Zsuzsa osztja meg tapasztalatait az olvasókkal egy interjú keretében.

Az eredmények

Az általunk is képviselt természetes talajjavító koncepció a gyakorlatban is évek óta bizonyít.
A Pusztaszabolcsi Agrár Zrt. 2010-ben kezdte Bactériolittal kezelni a keletkező szerves trágyát. 2015-től a terület egészén áttértek a Bacteriolit-Bacteriosol talajjavítási rendszerre. 2016-ban és 2018-ban is szakmai nap keretében mutattuk be, milyen eredményekkel járt a közös munka. Mindkét talajszelvény-vizsgálatról részletes elemzés készült: a 2016-os eredményeket ide kattintva, a 2018-asokat pedig ide kattintva töltheti le.
Talajjavítási termékeink: