Talajszelvény-vizsgálatok
2024.05.07 08:35

7 talajszelvényt elemeztünk a Hódagro Mezőgazdasági Zrt-nél

7 talajszelvényt elemeztünk a Hódagro Mezőgazdasági Zrt-nél

2024.04.16-17-e között összesen 7 talajszelvényt elemeztünk a Hódagro Mezőgazdasági Zrt-nél. A két nap során nagyon változatos talajokat vizsgáltunk és több érdekességet is sikerült feltárnunk. 

Fontos megjegyezni, hogy a térséget hosszú évek óta kemény aszály sújtja, amely nagy akadályokat állít az itt működő gazdálkodók elé. Ezt befolyásolni nem lehet, azonban a művelt területek minőségi javításával optimalizálni lehet a növények fejlődését, megszüntethetőek például azok a problémák is, amelyek a növények megfelelő tápanyagellátását és vízgazdálkodását nehezítik.

A talajjavításhoz szükséges stratégia felállításához elengedhetetlen beazonosítani, mi áll a növények optimális fejlődésének útjában és egyáltalán milyen szinten van jelen a talajélet. A talajok megismerésével nem csak a területhez illő, javulást serkentő vetésforgó határozható meg, de a művelési módszerek helyes megválasztását is segíti.Természetesen fontos a meghatározott időnkénti, rendszeres kontroll is, amellyel igazolható, hogy jó úton halad a talajjavítás. Éppen ezért a Hódmezővásárhelyen eltöltött két nap során megvizsgált táblák esetében is pontosan feljegyeztük a talajszelvény vizsgálat helyét.

Nagyon heterogén területen jártunk, minden talajszelvény más volt. A Maros és a Tisza vándorló folyómedre alakította ezt a területet, minden parcella talajszelvényéből kicsit már történetet véltünk kiolvasni. A területek nagy részére azonban egyenlően igaz volt, hogy a biológiai aktivitás tekintetében érdemes fejleszteni őket. Könnyebben kezelhető, nagyobb termelési biztonságú talajokat csak komplex talajjavítási stratégiával lehet elérni, melynek része az állandó növényi fedettség, a kíméletes talajművelés, a szervesanyaggazdálkodás tervezése és a mikrobiológiai oltás is.

Egy ilyen stratégia felépítéséhez elengedhetetlenül fontos a talajok és a jellemző környezeti viszonyok ismerete is.

Mint minden általunk végzett talajszelvény vizsgálatnál, ezúttal is az ásást követően:

  • megvizsgáltuk különböző szinteken a talaj hőmérsékletét, 
  • PH mérést végeztünk, 
  • felbecsültük a talaj vízfelvevő képességét, 
  • meghatároztuk a talaj különböző szintjeiben megtalálható vas mennyiségét, mely indikátora a kimosódás nagyságának
  • és a talaj tömörödöttségét. 
  • Megvizsgáltuk továbbá, hogy a gyökérzet milyen mélységben szőtte át a talajt, és a talajlakó élőlények jelenlétét is.
  • Végezetül sósav segítségével képet alkottunk a feltárt talaj mésztartalmáról is. 

A talaj átlevegőzetését 80%-ban a giliszták végzik, ezért nagyon fontos a jelenlétük, amit legpontosabban a gilisztajáratok számának meghatározásával lehet ellenőrizni. Ez egy időigényesebb feladat, a sűrű program miatt ezúttal ezt a lépést kihagytuk.

Az alábbiakban a két nap eseményeiről tekintheti meg képes és videós beszámolóinkat.Talajjavítás, trágyakezelési tanácsadás szolgáltatásunkról bővebben ide kattintva olvashat, illetve bátran vegye fel velünk a kapcsolatot!