Szakmai utak, tanácsadások
2024.03.13 07:35

Sobac cég meghívásával Franciaországban

Sobac cég meghívásával Franciaországban

Ezt a hetet a francia Sobac cég meghívásával Franciaországban töltjük. A többi európai képviselővel a terepen vizsgáljuk a Bacteriosol és Bacteriolit termékek használatával elérhető előnyöket.

Talajjavító, trágyakezelő termékeket ide kattintva érheti el.

Az első napon Chartres térségében látogattunk meg egy gazdálkodót, aki több, mint 10 éve használja a termékeket és megkértük, ossza meg velünk tapasztalatait.

A gazdaság 350 hektár körüli területen gazdálkodik. Gabonán, repcén, és a vetőmag céllal termesztett pillangósokon kívül a legrosszabb, legkövesebb területein levendula ültetvényt termeszt, parfümipari felhasználással.

A területein a talaj vályogos, az éves csapadékmennyiség meghaladja a miénket, több, mint 700 mm, és öntözni is van lehetősége. Természetesen a csapadékosabb hely ellenére mint minden gazdaságnak, itt is odafigyelésre van szükség és komoly stratégiát kell felállítaniuk ahhoz, az eredményeket folyamatosan javítani tudják.

Magas tápanyagellátási szinttel dolgoznak errefele, a 200 kg N hatóanyagot meghaladva, az elért termelési szint több, mint 10 tonna gabona.

A gyengébb területein a gabona terméshozama 5 tonnáról 7 tonnára növekedett és kevesebb öntözési vízigényről számolt be. Idén a szomszédokhoz képes tizedannyit öntöz és a talajszerkezet javul. A N hatóanyagot pedig 150 kg-ra csökkentette le. Bízik benne, hogy ezek az előnyök még tovább fognak javulni takarónövények használatával.

A gazdaság egy kísérleti területet is beállított, ahol több modalitással vizsgálja a tápanyagcsökkentés, és gombaölő szintcsökkentés hatásait. A kísérlet eredményeit nyárra várhatjuk.