Szakmai utak, tanácsadások
2023.11.28 08:35

Tabajdi Partnerünk bükkönnyel és borsóval kevert Augusztusi Napra Mix zöldtrágya vetése

Tabajdi Partnerünk bükkönnyel és borsóval kevert Augusztusi Napra Mix zöldtrágya vetése

Október 31-én, éppen 6 hetesen sikerült lefotóznunk tabajdi Partnerünk bükkönnyel és borsóval kevert Augusztusi Napra Mix zöldtrágya vetését, amely nagyon szép, életteli képet mutat.

Az első nagyobb fagyokig biztosan hagyják még fejlődni, tervezetten december végén, január elején fogják sekélyen megtárcsázni egy fagyos napon. Utána kukoricát fognak vetni.
A fagyban való eldolgozáshoz fontos tudni, hogy legalább -3, -4°C kell, hogy legyen. Ezzel a technológiával a talaj sokkal kevésbé sérül, ugyanis nem kell annyira megdolgozni, ugyanis a fagy és a mechanikai behatás együttes ereje nagyon hatékonyan működik. Azonban ha nincs eléggé hideg, akkor nagyobb mechanikai hatásra van szükség, akár vegyszeres kezelésre is, amely azonban szintén hőmérsékleti feltételeket szab a a gazda elé.
Partnerünk egyik célja a zöldtrágyával a talaj átlazítása, javítása. Továbbá a területről tudni kell, hogy kitett az eróziónak és szeretné, ha a zöldtrágya segítene csökkenteni ennek a negatív hatásait.
Az állományt tekintve nagyon szép benne a bükköny, a herefélék még kisebbek, de szépen fejlődnek. A retek nagyon jól érzi benne magát, a facélia, a homoki zab is, jól látszik benne az alexandriai here is, a bükköny pedig kicsattan az egészségtől.
https://sersiafarm.hu/augusztusi-napra-mix