Bacteriolittal kezelt trágya - franciaországi látogatásunk folytatása
A Bacteriolittal kezelt trágya nem büdös, már az egy hónapja kihordott trágyának is csupán egész enyhe szaga van.
Az egy hónapos érlelés után már nagy számban jelen vannak a kalapos gombák, ezek a következő hónap végére visszahúzódnak, jellemzőbb lesz a mikroszkópikus gombák által alkotott fehér gombatelepek jelenléte. Ezzel egyidőben a trágya vörösesbarna színt vesz fel. A harmadik hónap végére általában már az erdő alján is jellemző érett avar illat dominál, a trágya jól megtartja az optimális nedvességtartalmát.
Hogy ez a folyamat ilyen kedvezően játszódjon le, fontos, hogy a trágya halmot ne rakjuk túl magasra, embermagasságúnál nagyobb ne legyen. A szélessége ne haladja meg a 3 métert, hosszában bármilyen hosszú lehet. Az ilyen hosszúkás halmokból persze több is rakható egymás mellé, a lényeg az, hogy segítsük az így kialakított elrendezéssel is az átlevegőzést, az aerob mikroorganizmusok lebontó és tápanyagmegkötő munkáját.