Szakmai utak, tanácsadások
2024.05.28 08:35

Vizes Nyolcas kaszálást kaptunk lencsevégre Naszályon

Vizes Nyolcas kaszálást kaptunk lencsevégre Naszályon

Idén nagy sokan bizonytalanok, gondolkodnak, mit vessenek. Sokfelé tapasztaltuk, hogy a gazdák egyszerűen a takarónövények felé fordultak a főkultúra helyett, főképpen a rossz gabona árak miatt. Akiknek viszont állatállományuk van, tenniük kell azért, hogy mindig megfelelő mennyiségű takarmány álljon rendelkezésre. Május végén járunk, azonban még mindig nem késő elvetni a nyári takarmánykultúrákat, amelyhez a csapadékok után a legtöbb helyen most ideálisan nedves a talaj.

Cikkünkben található ajánlóinkban részletesen tájékozódhat szárazságtűrő nyári takarmánykultúrákról. Készítettünk egy összefoglaló táblázatot is, amely bízunk benne, hogy segítséget jelent megtalálni az ideális kultúrát.

Cirok, mint alternatív megoldás!

A cirok kiváló tulajdonságokkal rendelkezik ahhoz, hogy alternatív megoldásként szolgáljon, azaz jóval magasabb termésbiztonságot nyújtson a gazdák részére az aszályosabb években, mint a kukorica. A cirok, beltartalmi értékeit tekintve, képes helyettesíteni egy közepes minőségű silókukoricát.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja. >

Újabb kiváló nyári kultúra: a szudánifű

Ajánlott másodvetésű növény, de megfelel akár fővetésbe is. Előveteménye lehet például szenázs rozs, őszi keverék, olaszperje. Szarvasmarha, juh és kecske egyaránt nagyon szívesen fogyasztja. Lovak esetében inkább kerülendő növény, aminek okáról korábbi cikkünkből ide kattintva tájékozódhat.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja. >

Indiai köles - Kötöttségek nélkül

legeltethető nyári kultúra Az indiai köles egy hazánkban kevésbé ismert kultúra, pedig kiváló tulajdonságokkal rendelkezik! Magas a szárazságtűrése, hasonlóan a szudánifűhöz, a moharhoz és a cirokhoz. Nagy előnye, hogy kötöttségek nélkül legeltethető, semmilyen toxikus tartalma nincsen szemben a szudánifűvel.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja. >

Egy ideális nyári kultúra: a mohar

A mohar egy nagyon gyors növekedésű, 60 napos tenyészidővel bíró növény, amely bár egyszer kaszálható, azonban kiválóan alkalmas köztesvetésekre. Másodvetésbe vethető rozs, szenázsolt rozs, őszi keverék, tavaszi keverék (zabos borsó), borsó, őszi árpa és korán betakarított búza után is.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja. >