Takarmányozás, takarmánynövény termesztés
2024.05.10 08:35

Egy ideális nyári kultúra: a mohar

Egy ideális nyári kultúra: a mohar

A mohar egy nagyon gyors növekedésű, 60 napos tenyészidővel bíró növény, amely bár egyszer kaszálható, azonban kiválóan alkalmas köztesvetésekre. Másodvetésbe vethető rozs, szenázsolt rozs, őszi keverék, tavaszi keverék (zabos borsó), borsó, őszi árpa és korán betakarított búza után is. A mohar jól kombinálható pillangós növényekkel, mint az alexandriai here vagy a bíborhere, esetleg a tavaszi bükköny.

Mivel melegigényes növényről van szó, ezért a vetése május közepétől javasolt egészen július közepéig. Utána már óvatosan, hiszen a szeptemberi lehűlések nem tesznek jót neki.

Kifejezetten szárazságtűrő növény, amely annyit jelent, hogy száraz körülmények között a növekedése megáll, „nyugalmi állapotba vonul”, majd csapadék hatására, ha még nem bugázott ki, a fejlődése újra megindul.

Hasznosítása több módon is történhet. Kiváló legeltetésre, széna és szenázs készítésére is (csomagolva, falközi silóba). Hozamára természetesen sok tényező hatással lehet (időjárás, talajminőség, tápanyagellátás, stb.), de átlagosan 4-5 tonna/hektár szénát ad. Volt már példa hektáronkénti 7 tonna szénára is.

Felhasználását semmilyen káros tényező nem korlátozza, nem okoz felfúvódást és nincs toxikus anyagtartalma sem. Szarvasmarha, kecske, birka, és ló számára is ideális takarmány. A mai moharoknak a nemesítés hatására már teljesen más a beltartalma, emészthetősége, mint a korábban ismert fajtáké. Beltartalmi értékeit tekintve a szenázs nyersfehérjetartalma nitrogénellátottságtól nagymértékben függ, kb. 12-15% nyersfehérjét tartalmazhat.

Betakarítási ideje szenázs- vagy széna készítés esetén bugahányás előtt optimális (amikor a buga hasban van), legeltetése azonban már korábban megkezdhető. Falközi siló használata esetén az ideális betakarítási szárazanyagtartalom 35%, csomagolás esetén 55% vagy ennél magasabb.

A mohar vetése

A mohar gyengébb adottságú, kedvezőtlen víz- és tápanyagháztartású talajokon is jól termeszthető - talajban nem válogatós. Jó kultúrállapotú, könnyebb, nem túl agyagos talajokra ajánlott. A szélsőséges víz- és hőgazdálkodású talajokat, illetve a szélsőséges (például erősen szikes vagy alacsony PH értékű) talajállapotokat nem kedveli. Savanyú talajokon is használható.

Mohar 4 hetes vetés, 2021, Csetény
Mohar 4 hetes vetés, 2021, Csetény

A mohar magja apró, éppen ezért jól elmunkált magágyat igényel. Vetés előtt és után is érdemes hengerezni, tömöríteni a talajt. A mohar megfelelő vetésmélysége 1 cm. A tápanyagot meghálálja, vetéssel egy időben vagy kelés után 6-7 leveles állapotban tápanyagmérlegtől függően 40 kg (vagy 40 kg feletti) nitrogénhatóanyag kijuttatható.

Növényvédelmet (gyomírtás, kártevők, illetve gombabetegségek elleni védekezést, stb.) nem igényel.

Az önmagában vethető mohar vetőmagunk mellett ajánljuk figyelmébe Nyári Zápor vetőmagkeverékünket, mely 60% mohart és 40% alexandriai herét tartalmaz. A pillangós növénynek köszönhetően nitrogénban gazdagodik a talaj, jó talajszerkezetet hagy maga után a kultúra.