Szakmai utak, tanácsadások
2024.03.19 07:35

Látogatás a Batisse Farmon

Látogatás a Batisse Farmon

Az elmúlt hetet Franciaországban töltöttük, a Sobac cég meghívására. Az első két nap eseményeit hírfolyamunkon olvashatja. A harmadik szakmai napunkon a Közép-Franciaországban található Vitracban jártunk, ahol a 630 m magasságban elhelyezkedő Batisse Farmot látogattuk meg.

Ez egy tejtermelő gazdaság, ahol Holstein tehenekkel bio gazdálkodásban termelnek tejet és további tejtermékeket állítanak elő, például joghurtot. A termelési szint 7000 kg körül van, a tehenek száma 80. A megtermelt termékek egyharmadát a gazdaság közelében adják el, a fennmaradó részt a tejüzem viszi el. A gazdálkodó büszke arra, hogy egészséges módszerekkel minőségi élelmiszert állít elő.
Mivel a bio tej tejüzemi átvételi ára most nem különbözik a normál tejétől, ezért nagyon fontos a kialakított közvetlen vevőkör, akik a jó minőségű tejtermékeket korrekt áron veszik meg.
A termelő legfontosabb célkitűzése, hogy a lehető leginkább független legyen a gazdaságot meghatározó negatív hatásoktól, azért amiben lehet, az önellátásra törekszik. Ennek megfelelően a gazdaságban használt energia jó részét a gazdasági épületek tetején elhelyezett napelemek biztosítják, az év végére az új fejlesztéssel már az összes áramot meg tudja maguknak termelni.
Amire nagyon büszke a termelő, az az, hogy az állatai nagyon egészségesek, az állatorvosi költségek 1000 l tejre vetítve csak 6-7 Eurót tesznek ki, ami a tejelő gazdaságokra jellemző átlagosan 25-30 Euróhoz képestnagyon kedvező érték. Batisse úr meg van róla győződve, hogy az egészséges tömegtakarmányok és a tartási körülmények ebben nagyon fontos szerepet játszanak.
A tehenek az év jelentős részében legelőn vannak, most, mikor március 13-án ott jártunk, már kint legeltek. A talaj erőteljes biológiai aktivitásának tudja be, hogy pár héttel hamarabb tudja őket kihajtani, mint a szomszédok. A tehenek takarmányozásának alapja a sok pillangóst tartalmazó, nagy fajgazdagságú legelő és kaszáló által termelt egészséges, jó beltartalmú fű. Minden évben 20-25 hektárt újratelepítenek ebből a kultúrából, őszi gabona pillangós keverék takarásban.
Nagy figyelmet fordítanak a gyepeik ápolására is, ottjártunk alatt éppen rotoboronával tisztították, és egyengették el a fűterületeket. Az első kaszálás után kis mennyiségű hígtrágyával bátorítja a fűterületeket az újbóli növekedésre.
A fűterületeken kívül őszi gabona-pillangós keverékből készített abrak, és cserélt gabona és napraforgó fejében kapott kukorica csőzúzalék és szója adja a takarmánybázist. Fontos, hogy a piaci viszonyok minél kisebb hatással legyenek a jövedelmezőségre, ezért favorizálják a vásárlás helyett az árucserét.
Mindennek a sok pozitív eredménynek a hátterében a 2009 óta használt Bacteriolitos trágyakezelési rendszer áll. Az almot az istállóban kezeli, naponta friss szalmát szór az állatok alá, a trágyát hetente tolja ki alóluk. A trágyával együtt hektáronként 30 kg Bacteriolit koncentrátumot juttat ki a kaszálókra és a szántóra. A legelőket Bacteriosollal kezeli. Mindkét termékben egy bizonyítottan 28.000 féle mikroorganizmust tartalmazó mikrobiális ököszisztéma található, ami nemcsak tápanyaggal látja el a növényeket, hanem a talajszerkezetet is javítja.