Szakmai utak, tanácsadások
2024.03.26 08:35

Gyepek késes művelése.

Gyepek késes művelése.

Kora tavasszal,a téli csapadék után indokolt a rétboronák használata. Azonban a hagyományos merev-keretes boronák nem igazán ajánlottak, mert nem követik a talajfelszínt, ellentétben a csukló-boronás rét-boronákkal. Ma már nagyon sok modern gyepápoló szerszám van forgalomban, felsorolni is nehéz őket.

A késes henger tavasszal felfagyás, illetve a téli tömörödés után ajánlott. Alkalmazása javítja a vízgazdálkodást és egyenletesebbé teszi talajfelszínt. Akár két irányból is megjárható a terület. Nagyon kötött talajoknál javasolt súlyokat akasztani a keretre, hogy minél mélyebben történjen meg a hasogatás.

A felvételen jól látható, hogy a területen még ajánlott egy rétborona, hogy az elhalt növényi részeket, illetve a gyepnemezt elmunkálja, hogy mielőbb serkentse a terület bokrosodását. A gazda, aki az eszközt saját maga készítette el, elmondása szerint, mióta használja a késes hengert, kezd átalakulni a terület növényállománya, előjöttek a pillangósok, és értékesebb lett a területen készített széna is.