Szakmai utak, tanácsadások
2024.03.25 08:35

Mathieu CAUSSE Aubrac húsmarha állományát látogattuk meg

Mathieu CAUSSE Aubrac húsmarha állományát látogattuk meg

Ezúton folytatjuk franciaországi szakmai utunk beszámolóját. A 4. napon Mathieu CAUSSE Aubrac húsmarha állományát látogattuk meg Aveyronban.

Az Aubrac fajtáról fontos tudni, hogy ez egy nagyon rusztikus, kettős hasznosítású fajta, mely kiváló anyai tulajdonságokkal rendelkezik, és kifejezetten nyugodt vérmérsékletű.

A gazdaság két helyen is gazdálkodik, a völgyben 525 hektáron, és fent a hegyen, a Plateau d’Aubrac-on pedig 75 hektáron. A hegyen csak legelők vannak, ide kísérik fel a teheneket borjaikkal a nyári szezonra. A gazdaság takarmánynövényeken kívül gabonákat, olajos növényeket termeszt, bio körülmények között.

Az állomány 140 tehénből, növendékekből és bikákból álló törzsállomány, az állatokat mind tenyészállatként értékesítik. A Magyarországon tenyésztett Aubracok egy része is Tőlük ered.

Fontos céljuk takarmányozási szempontból önellátónak lenni, ezért nagy hangsúlyt fektetnek a fehérje megtermelésére. Ennek érdekében a gazdaságban termesztett abrakkeverék borsót, bükkönyt és lóbabot is tartalmaz a búzán, árpán és zabon kívül. Ezen kívül fontos a szálastakarmányként termesztett lucerna is.

Mivel A Bacteriosol-Bacteriolit termékek feltalálóját, Marcel Mézyt régről ismerték, ezért az egyik első, a termékeket használó gazdaság az Övék. Ezt Causse Úr úgy jellemzi, hogy a termékek használatával annak idején egy „csodálatos kalandba„ fogtak bele. Kezdetben sok kísérletet állítottak be a termékekkel, most már több évtizede teljes bizonyossággal használják őket.

Fontos számukra a hosszú hasznos élettartam, a teheneik mind tagjai a fajta Herd Bookjának, és hosszan termelnek, jó fertilitással. Meglepő az ikerellések igen nagy száma, a 140 tehénre tavaly 19, tavalyelőtt 15 ikerellés esett. Aránylag nagy százalékú Náluk a beltenyésztés, 4 nagy vonalat tenyésztenek, ezt nagyon nagy komolysággal követik.

A növénytermesztés tápanyagellátásának bázisa a kezelt Bacteriolitos trágya. Az istállóban az első szalmára szórják ki kézzel vagy géppel a számítások alapján szükséges Bacteriolit mennyiség felét, majd naponta szórnak az állatok alá friss szalmát, végül a trágyakihordás előtt kiegészítik Bacteriolit koncentrátummal a számított mennyiség második felével.