Takarmányozás, takarmánynövény termesztés
2024.05.20 08:35

Újabb kiváló nyári kultúra: a szudánifű

Újabb kiváló nyári kultúra: a szudánifű

A szudánifű a moharhoz hasonlóan szintén egy melegkedvelő növény, olyannyira, hogy éjszaka és hajnalban sem lehet 3-4 foknál hidegebb. A +1°C is képes komoly károkat okozni a szudánifűnél. Éppen ezért az ideális vetési ideje május második felére tehető, amikor a talajhőmérséklet már 10-12 fokos.

Ajánlott másodvetésű növény, de megfelel akár fővetésbe is. Előveteménye lehet például szenázs rozs, őszi keverék, olaszperje.

Szarvasmarha, juh és kecske egyaránt nagyon szívesen fogyasztja. Lovak esetében inkább kerülendő növény, aminek okáról korábbi cikkünkből ide kattintva tájékozódhat.

Másodvetésbe kettő kaszálással általában 10-11 tonna szárazanyag hozható le.

A magasabb nyersfehérje tartalom elérése céljából javasolt homoki babbal (más néven tehénborsóval) keverve vetni, 20 kg szudánifű/12 kg homoki bab arányban. Ezáltal alkalmas lehet TMR-ben használt, vásárolt fehérjehordozók mennyiségének csökkentésére is. Tehát kevesebb kiegészítő takarmányra lesz szükség. Homoki babbal keverve akár 14% fölötti nyersanyagfehérje tartalmú növény is elérhető, ami lényegesen több, az önmagában vetett szudánifű 9-10%-os értékéhez képest. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez esetben sajnos vegyszeres gyomírtásra nincs lehetőség.

Növényvédelemre a rövid tenyészidő miatt általában nincs szükség, azonban a szudánifű rosszul tűri a gyomosodást, mivel vetés után vontatott kelésű (nem egyenletes, gyors kelésű) növényről van szó. Agresszív gyomnyomás esetén tehát problémák lehetnek, amit fontos szem előtt tartani.

A szudánifű optimális vetése

A talajjal szemben széles tűrőképességet mutat, de a szélsőséges (például magas sótartalmú, szikes) talajokat kevésbé kedveli.

Egyszerűen elmunkált, kellően tömörített, megfelelő nedvességtartamú vetőágyra van szükség, amelybe 3-4 cm mélységben kell elvetni a magokat, gabonasortávra. Vetőmagnormája 25-30 kg.

A szudánifű a helyileg szokásos kukorica tápanyagigényének a harmadával beéri nitrogén, foszfor, kálium formájában.

A szudánifű helyes betakarítása

Az első kaszálásnak a vetést követő 50-55 napon belül meg kell történnie, de 60 napon belül feltétlenül. A további növedékek betakarításai a talajtól, a tápanyagtól és a csapadéktól függően 40-45 napra követik egymást. Kétszer biztosan kaszálható, de egy szerencsés korai vetés esetén három kaszálás is lehetséges.

A könnyebb sarjadás érdekében javasolt 15 cm tartót hagyni.

Szenázsnak történő betakarítás, csomagolás esetén ajánlott a minimum 40%-os szárazanyagtartalom.

Egyébként, ha vékonyszálú szudánifű hibridről van szó (például kimondottan ilyen a Hermes és a Monarch) abban az esetben széna, szenázs is készíthető belőle, illetve legeltetni is lehet. Előbbi esetekben bugahányás előtt, 80 cm – 1,5 magasságban javasolt a betakarítás. Legeltetésnél pedig nagyon fontos, hogy ciánglikozit tartalma miatt csak 60 cm magasság felett javasolt ráengedni az állatokat!

A mai korszerű hibridek beltartalma már messze felülmúlja a pár évtizeddel ezelőtti szudánifüvek beltartalmi mutatóit, ezen belül is kiemelkedik a BMR (Brown Mid Rib – „barna főér” rövidítése). 20-25%-kal jobb emészthetőséggel bírnak a hagyományos hibridekhez viszonyítva, melynek oka, hogy a BMR hibridek nemesítése az alacsonyabb lignintartalom irányába tolódott el.

A BMR jelleg külső megjelenése abban ölt testet, hogy a levél főér barnás elszíneződésű (brown), illetve a szár keresztmetszetében is egy körkörös barnás csík található.

Népszerű szudánifű fajták bemutatása

Hay Day cirok hibrid szudánifű

Széna- és szenázs készítésére is alkalmas, 2-3 alkalommal is kaszálható kultúra, mely május elejétől egészen júliusig vethető. Vetéstől számítva kb. 60 nap az első kaszálása. Kiváló fehérjetartalma és közepes méretre nő: 2,5-2,6 m a kifejlett növény.

Megbízható és rusztikus hibrid, kiváló termőképességgel és nagyon gyors újranövekedéssel és erős sarjképzéssel.

A Hay Day idén készletről rendelkezésre áll, remek alternatíva az alábbi három növény helyett, melyeket átmenetileg nem tudunk biztosítani.

Hermes BMR szudánifű

A Hermes egy Hi-Gest BMR hibrid szudánifű, mely a hagyományos cirokfajták előnyeit ötvözi magas hozamával. Finomszárú, könnyen szárítható fajta, amely kb. 2,5 m magasra megnő, de megdőlésre nem hajlamos. Ízletes, könnyen emészthető takarmányt ad, alacsony toxikus (kéksav) tartalommal.

További tulajdonságai, beltartalmi adatokkal ide kattintva érhetőek el.

Monarch szudánifű

Erős levélzete van és nagyon finom, rugalmas a szára. Szintén kb. 2,5 magasra nyújtózkodik és a környezettel szemben nagyon alkalmazkodó, a hagyományos fajtáknál több termést ad. Előnyei továbbá, hogy gyorsan növekszik és dőlésre nem hajlamos.

További tulajdonságai, beltartalmi adatokkal ide kattintva érhetőek el.

Pampa Triunfo BMR szudánifű hibrid

Magas növekedés, nagy termőképesség, sok levéllel. A Pampa Triunfo akár lényegesen nagyobb tömeget is adhat más fajtákhoz képest, viszont szénakészítésre nem alkalmas, csak szenázs készíthető belőle. Az első kaszálása 90-100 cm feletti magasságnál kb. 70 nap környékén elérhető.

További tulajdonságai ide kattintva érhetőek el.