Takarmányozás, takarmánynövény termesztés
2024.05.28 08:35

Cirok, mint alternatív megoldás!

Cirok, mint alternatív megoldás!

Az egyre gyakoribb aszályos időszakok miatt a betakarítás idejére a kukorica gyakran lábon elszárad, ebből kifolyólag a beltartalma és emészthetősége jelentősen csökken. Ezért merül fel az igény, hogy a silókukoricát részben-, vagy egészben váltsuk ki olyan nyári vetésű kultúrákkal, amelyek hasonló energiatartalmúak, fehérjében jobbak (de legalábbis nem rosszabbak), jobban bírják a szárazságot.

A cirok kiváló tulajdonságokkal rendelkezik ahhoz, hogy alternatív megoldásként szolgáljon, azaz jóval magasabb termésbiztonságot nyújtson a gazdák részére az aszályosabb években, mint a kukorica. A cirok, beltartalmi értékeit tekintve, képes helyettesíteni egy közepes minőségű silókukoricát.

Vetési ideje május közepétől ajánlott, úgy időzítve, hogy a vetés mélységében 12-13 °C legyen a csírázáshoz. A vetőmagnormát meghatározza a cirok fajtája, például az Asolo Bis cirok hibrid vetőmagkeverékből elég 6 kg hektáronként, míg a Zumba BMR cirok vetőmagból 11,5 kg, a népszerű Little Giant BMR cirokból pedig 12,5 kg kell.

A magoknak 3-4 cm mélyre kell kerülniük, kukoricasortávra (70-75 cm-re), cirokvetőtárcsával. A sortáv csökkenthető az állomány sűrítése érdekében.

Vegyszeres gyomírtás esetén az engedélyezett vegyszerek leírásához kell alkalmazkodni.

Hasonlóan a szudánifüvekhez, a ciroknál is vontatott kelés tapasztalható, ezért a fejlődés kezdetén különösen fontos, hogy gyommentes legyen a tábla, amelyek elnyomhatják a cirkot fejlődése ezen fázisában. Ha a növény megerősödött, utána a gyomok már nem okozhatnak gondot a növénynek.

A cirok a helyileg szokásos kukorica tápanyagigényének a 30%-kal csökkentett mennyiségével beéri.

A tenyészidő hibridektől függően eltérhet, általában 110-120 nap. Optimális fenológiai fázis a betakarításhoz a tejes érés legvége, a viaszérés legeslegeleje.

A silókukorica részbeni- vagy teljes helyettesítésére tejelő szarvasmarha állományok esetében a BMR cirkokat ajánljuk.

Néhány konkrét cirok hibrid bemutatása

Little Giant BMR cirok

Kiemelkedően szárazságtűrő fajta - a kukoricánál lényegesen kevesebb vízzel is beéri (30%). Tápanyagigénye szintén alacsonyabb a kukoricáénál.

Ehhez társul, hogy szárazságban 30-40 százalékkal is felülmúlhatja a kukoricatermést. Átlagosan 45 tonna zöldhozammal lehet számolni. Optimális betakarítási időben akár a 35% szárazanyagtartalom is elérhető. Keményítőtartalma a 30%-ot is elérheti. BMR hibrid lévén lignintartalma alacsony. Emészthetősége meghaladhatja a 72%-ot is.

A kukoricabogárnak ugyan gazdanövénye, de a fejlődési láncolata megszakad, azaz nem szaporítja az egyedszámot a cirok, így alkalmas a kukorica monokultúra által okozott probléma kiváltására is.

1,8-2m magasra nő, jól fejlett bugákat hoz. Rövid szártagja miatt dőlésre abszolút nem hajlamos.

Jobb minőségű talajokra ajánlott. Tenyészideje 110-120 nap között alakul.

A Zumba BMR cirok hasonló tulajdonságokkal bír, némileg magasabb: 2-2,5 m magasra nő.

Hektárköltségét tekintve jelenleg szintén kedvezőbb a silókukoricánál.

Cirok-hibrid keverékek

Asolo BIS cirok hibrid

Ez a keverék az imént bemutatott Little Giant és a Big Dragon BMR PPS keveréke. Az eredménye nagyobb mennyiségű, minőségű zöldtömeg.

Ennek a keveréknek a keményítőtartalma alacsonyabb, mint a Little Giant esetében, de emészthetősége ugyanolyan jó, termésbiztonsága pedig még nagyobb.

A Big Dragon egy PPS hibrid, ami a Photo Period Sensitive rövidítése, azaz fényperiódus érzékeny. Ez annyit jelent, hogy rendkívül hosszú nappali megvilágításra van szüksége ahhoz, hogy a virágképződés meginduljon. Korlátozott fényviszonyok mellett az ilyen típusú növények nem hoznak virágot és magot, így a vegetatív részeket nevelik.

Ha a cirok kihányta a bugáját, már nem fog nőni.

Asolo Tris BMR cirok

3 cirok keveréke, amelyek egymásnak nem vetélytársai, nem akadályozzák egymás fejlődését, sőt együttes terméshozamuk az átlagosnál magasabb.

Takarmányozás mellett biogáz előállítására is hasznosítható. Egyébként inkább húsmarhák mint tejelő tehenek takarmányozásában játszik szerepet.

Tehát 3 takarmánycirok hibrid kiegyensúlyozott keveréke:

- Silócirok, mely megakadályozza a megdőlést, valamint keményítővel és fehérjével járul hozzá a beltartalomhoz.

- Cukorcirok, mely garantálja a jó terméshozamot és a magas cukortartalmat.

- A BMR hibrid pedig csökkenti a keverék lignintartalmát és emeli a rost emészthetőségét.

Az egyetlen hibridből álló cirkokhoz képest ez a keverék garantálja a nagyobb terméshozamot. Optimálisabb a minőség-mennyiség kompromisszum és alacsony a megdőlési hajlam.

Gyengébb minőségű talajokra is ajánljuk.

Édes kettes cirokkeverék

Az Édes kettes egy BMR rövid szártagú silócirok (Little Giant) valamint egy cukorcirok (Sweet Betty) keveréke.

Tulajdonságai közel megegyeznek az Asolo Bis cirok hibriddel. Különbség, hogy az Asolo Bis-ben mindegyik összetevő BMR, ebben pedig csak az egyik.

Az Édes Kettes terméshozama a talajtól, az időjárástól és a tápanyagellátottságtól függően elérheti vagy akár meg is haladhatja az 50 tonnát.