Hírek, szakmai tartalmak
2023.09.06 08:12

Parlag területek a gyakorlatban - mit lehet és mit nem?

Parlag területek a gyakorlatban - mit lehet és mit nem?

Sokan érdeklődtek az elmúlt napokban, mit lehet tenni a parlagon hagyott területekkel, milyen növényeket lehet vetni, amit elfogadnak.

A főszabály szerint parlagon hagyás esetén a gazdaság szántóterületeinek legalább 4%-át nem termelés célú területként kell kezelni, január 1. és augusztus 31. között betakarítás nem végezhető ezeken a területeken, ahogy gyomirtószereket sem lehet alkalmazni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy teljesen üresen kell hagyni a parlag területet. Sőt, gondoskodni kell a talajtakarásról növényborítottsággal vagy tarlómaradványok fennhagyásával.

Csak pár szóban: miért olyan fontos ez? A letisztított területek esetében megvan a veszélye annak, hogy elszaporodnak rajta a gyomnövények és a szigorú ellenőrzések alkalmával meg is büntethetik miatta a gazdát. Emellett pedig figyelembe kell venni azt is, hogy a parlagon hagyás alapvető célja a talajjavítás.

Több megoldás is rendelkezésre áll, hiszen tisztító kaszálás és tisztító célú legeltetés a már említett időszakban megengedett, a minimum 10 centis tartlómagasság előírását figyelembevéve.

Az alábbiakban néhány gyakorlati tapasztalatot hoztunk, illetve falugazdásszal egyeztetett információkat osztunk meg.

Milyen növényeket érdemes vetni most ősszel a parlag területekre?

Alapvetően a zöldugar besorolásnak megfelelő vetőmagkeverékeket például elfogadják, így ezek a növények tökéletes alternatívát jelenthetnek. Webáruházunkban ide kattintva találja a zöldugarnak megfelelő vetőmagkeverékeket.

A zöldugar besorolású növények általában évelők, így az állatállománnyal rendelkező gazdáknak hosszabb távon kiváló megoldásként szolgálhatnak.

Január 1. és augusztus 31. között a zöldugar besorolásnak megfelelő vetőmagokkal vetett területeket érdemes többször szárzúzni, hogy egyszeri alkalommal ne keletkezzen nagyobb zöldtömeg, így elkerülve annak a veszélyét, hogy megsínyli alatta a növényzet és a talaj. (Lehordani ugyebár tilos a területről zöldtömeget.)

Amennyiben több évig kívánja fenntartani a parlagot, de nincs állatállománya, arra tökéletesen alkalmas lehet a Gyümölcsszőnyeg sorköztakaró vagy a Szőlőtakaró vetőmagkeverékünk. Ezek ugyanis könnyen kezelhető kultúrák, nem adnak akkora zöldtömeget.

Ha jövő októberben gabonát tervez vetni, akkor érdemes 3 fajta egyéves, de áttelelő növényben gondolkodni, például javasoljuk a bíborherét, az olaszperjét és a rozst.

Milyen növények vethetőek jövő tavasszal?

Január 1. után sok lehetőség már nem fog rendelkezésre állni, azonban méhlegelő (Méhes tizes vetőmagkeverékünk) vagy vadvirág vethető.

+1 fontos információ, idézve a Magyar Államkincstár tájékoztatójából: „Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a TAR10 hasznosítási kód nem a tárgyévi főnövény lekerülése utáni tarlóállapot jelölésére szolgál, hanem olyan talajtakarásos parlagot jelöl, ahol január 1. és augusztus 31. között a talajborítottságot az előző évi kultúra tarlója biztosítja."