Blog
2023.01.12 14:10

Gondolatok a vetőmagok minőségéről

Gondolatok a vetőmagok minőségéről
Meddig tárolhatóak el biztonsággal az általunk forgalmazott vetőmagok?
A tavalyi évben  többször előfordult, hogy a megvásárolt vetőmagot nem tudta elvetni partnerünk, mert nem voltak megfelelőek a feltételek a vetéshez.
Ilyenkor gyakran kérdezik a partnerek, hogy meddig tárolhatóak el biztonsággal az általunk forgalmazott vetőmagok.
 
Magyarországon a forgalmazható vetőmagok minőségéről a 2003 évi LII.tv a szaporítóanyagokról szóló törvény 20. §,(1) bekezdése rendelkezik. Ezek szerint a vetőmagok abban az esetben kerülnek fémzároltatásra, amennyiben megfelelnek a növényfaj esetében elvárt vetőmag tisztasági és csírázási elvárásoknak. A vetőmagok csírázási erélye az idő múltával romolhat, de addig forgalmazható, amíg az elvárásoknak megfelel.
Nekünk, mint vetőmagforgalmazóknak, az a feladatunk, hogy a csírázási eredményeket évente ellenőrizzük, hogy biztosak lehessünk abban, hogy szabványnak megfelelő vezőmagokat forgalmazunk.
A már megvásárolt szántóföldi vetőmagok jól tartják a csíraképességüket, amennyiben száraz, hűvös helyen tárolják őket.
Ennek ellenére érdemes vetés előtt időben megcsíráztatni az otthon régebb óta (több éve)  tárolt vetőmagokat. Ez nagyon egyszerű, nedves konyharuhába lerakott 100 szem csírázását vizsgálva is kaphatunk a gyakorlatban használható információt. 
Amenyiben úgy látjuk, hogy a vetőmag csírázása már nem éri el az elvárt szintet, érdemes a hiányzó százalékkal felszorozni az ajánlott vetési dózist.