Gyepművelés, gyepgazdálkodás
2023.04.19 06:59

Gyepek szakszerű telepítés, felülvetése

Gyepek szakszerű telepítés, felülvetése

Korábbi cikkünkben már szó esett arról, hogy milyen alapvető hibák merülhetnek fel gyep telepítésnél, illetve felülvetésnél. Ezúttal a helyes technológia alkalmazásának legfőbb pontjait vettük sorba.

Gyepek szakszerű telepítése

Még telepítés, a vetőmagágy elkészítése előtt javasolt a területnek a komposztálódott szervestrágyával való ellátása (20-25 tonna/hektár dózisban).

Javasolt Bactériolit koncentrátumot alkalmazni, melynek segítségével a fogadótalaj szerkezete javítható, a Bacteriolitban vélő mikroszkópikus gombák segítik a szerves anyag aktív humuszanyaggá alakulását. Illetve magát a folyamatokat is felgyorsítják. A kezeletlenül a szerves trágya átlagosan 8-12 hónap alatt érik meg a kiszórásra, míg a Bactériolit koncentrátum trágyakezelő és komposztálást gyorsító szerrel kezelt szerves trágyának csupán 5-6 hónap kell.

Mivel apró magokról van szó, ezért mindenekelőtt egy kertszerűen elmunkált és ülepedett magágyat kell kialakítani. Fontos ügyelni a talaj megóvására, a terület túlzásba vitt bolygatása ugyanis kedvezőzlen eredményt ad (például porosítja a termőföldet, amelyet a szél könnyedén elhord). Gyeptelepítésnél egy olyan magágy készítése szükséges, amely aprómagnak megfelelő.

Vetés előtt a legtöbb esetben javasolt hengerelni, a cél ugyanis az, hogy asztallap simaságú legyen a talaj. A későbbi gyepműveléseknél (például kaszálásnál, tisztító szárzúzásnál, fogasolásnál) a gép ideális esetben egyenletes talajon jár. Ennek hiányában rendkezelésnél túlzott mennyiségű föld kerülhet bele a bálába akár széna, akár szenázs készítése a cél.

Miután sikerült a megfelelő simaságú talaj kialakítása, kezdőthet a vetés. Ez gabonavető géppel és aprómagszóróval egyaránt megvalósítható. Az általános ajánlásunk gabonavetőgéppel 0,12 cm-es sortávolsággal, áltagosan hektáronként 25-30 kg vetőmag mennyiség.

Fontos ügyelni rá, hogy nagyjából 1 cm mélyen kerüljenek a magok a talajba. Ha túl mélyre sikerül a vetés, akkor sajnos félő (és nagy esély van rá), hogy nem fognak kikelni. Tehát 1-1,5 cm mély az ideális vetési mélység.

Ha megtörtént a vetés vagy aprómag szóró esetén a magok ki lettek szórva, következhet a magtakarás. Aprómagszóróval kijutatott magok esetén a magtakarás könnyű fogassal, majd egy újabb hengereléssel ajánlott. Gabonavetőgép esetén hengereléssel zárjuk a műveletet.

Gyakorlati praktikum tehát, hogy két henger közé tegyük a vetőmagot.

Milyen karbantartási igénye van a frissen vetett gyepnek?

Ha ősszel történik a telepítés, akkor tavaszig különösebb teendője nincs a gazdának.

A téli időszak végén, a vegetáció megindulásának kezdetén (kb. március elején) egy kis nitrogén műtrágya kijuttatható. (Erről korábbi cikkünkben részletesebben olvashat ide kattitva.) A műtrágya kijutattásánál ügyelni kell rá, hogy legyen utána bemosó csapadék. Lehetőleg még a virágzat megjelenése előtt le kell kaszálni.

Javasolt viszonylag magas, kb. 10 cm-es tarlóval kaszálni. Ez két okból kifolyólag is fontos, egyrészt a rendkezelés miatt, hogy ne kerüljön bele föld, illetve hogy a rendkezelő fogai ne szedjék ki a friss gyökerű növényt.

Ezt követi a rendkezelés, a rendsodrás, a bálázás, végül a lehordás. A telepítést követő első évben különösebb teendő nincs vele.

Miből állapítható meg, hogy elérkezett a felülvetés ideje?

A felülvetés akkor válik szükségessé, amikor elkezd csökkenni a hozam. Amikor egyszer csak azt veszi észre a gazda, hogy a gyepnövényzetnek a borítottsága egyre inkább kezd csökkenni és elkezdenek a kiveszett gyepnövények helyén a gyomnövények erőre kapni.

A felülvetésnek az egyik módszere lehet a már korábbi cikkünkben körbejárt, kevésbé javasolt direktvetés. Másik verziója az altalaj lazításos felülvetés, amelyre olyan 4-5 évente érdemes sort keríteni.

Miért kell lazítani a talajt?

Akár kaszálóként, akár legeltetésre van használva a terület, a talaj folyamatosan tömörödik. Rámegy a kasza, a rendkezelő, megint rámegy a rendkezelő, rámegy a bálázó, aztán összeszedik a bálákat, rámegy a pótkocsi, amelyre a bálákat ráteszik, majd lehozzák és mindez egy évben legalább kétszer ismétlődik.

Ennek hatására, főleg, ha magasabb az agyagtartalom (homokos talajoknál kevésbé jellemző), az évek során tömörödni fog a talaj. A tömörödöttség pedig gyakorlatilag levegőtlenséget jelent. Kimegy a levegő a talajból. Ahol nincs levegő, ott nincs oxidáció, tehát megbomlik az anyagcsere folyamat és a jövőre nézve kedvezőtlen reduktív folyamatok veszik át a szerepet.

Csirkovics Gyula, Frisch Andrea, Sersiafarm.hu