Gyepművelés, gyepgazdálkodás
2023.09.12 10:30

A legfontosabb tudnivalók a gyepművelésről - 4. rész

A legfontosabb tudnivalók a gyepművelésről - 4. rész

Cikksorozatunk első három részében szó esett a vetőmagágy előkészítéséről, az optimális vetőmag és vetőmag dózis megválasztásáról és magáról a vetésről is. A sorozat utolsó cikkében a gyepek karbantartásáról olvashat.

  • A gyepet a szántófölddel egyenértékű kultúraként kell kezelni. A gyepek is igénylik a rendszeres karbantartást, ennek hiányában bekövetkeznek a már említett folyamatok és egyre kevesebb takarmányt lehet belőlük hasznosítani - csökken a produktivitásuk.

Tipp: Tavaszi telepítésnél mindenképpen érdemes felülvetni a területet zabbal (fél vetőmagdózisban). Ugyanis ha fű-pillangós keveréket telepít, akkor számítani kell rá, hogy a tavaszi gyomok agresszívabbak, mint az ősziek és nagy eséllyel el fog gyomosodni a terület támasztónövény hiányában. Zabbal ez megelőzhető.

A különböző gyomírtók használátval félő, hogy a pillangósok is odalesznek, ugyanis nincsenek olyan szelektív gyomírtószerek, amelyek képesek szelektíven kivinni az egyszikű- és a kétszikű gyomokat is. Ezzel a módszerrel azonban lényegesen csökkentett gyomnyomással kell szembe nézni, nem lesz gyomos a terület, ráadásul az első kaszálás nagyobb mennyiséget fog adni.

A zab ráadásul rendkívül jó talajlazító, tehát segíti a megkapaszkodását a csíranövényeknek.

Katáng tenger.

Gyepápolási munkálatok

A téli időszakot leszámítva a gyepápolás folyamatos munkát követel. Érdemes rá áldozni, ugyanis nem nagy költségűek, nincs nagy gépigényük sem, ugyanakkor meghálálja a terület a gondoskodást. 

Az őszi telepítéseknél/felülvetéseknél hogy ha van egy komolyabb fagyokkal járó hómentes időszak, előfordulhat felfagyás. Ez rendkívül ritka mostanában, de fontos megemlíteni. Ilyenkor a talaj egyes rögei úgy megemelkednek és süllyednek, hogy közben tépik a gyökeret. Ez nyilván nem tesz jót, ezért tél végén, tavasz elején egy hengerezés indokolt még a vegetáció beindulása előtt. Ezt követheti a gyep boronálás. 

A gyepboronáknak is nagyon sok változata van (láncos, késes, klasszikus könnyű fogas…). A legfontosabb feladata a gyepavar eltávolítása, a felső 1-2 centi szellőztetése, a sarjadzás elősegítése. Ez azért is fontos, mert a gyepavarnak a szén-nitrogén aránya az körülbelül 30:1. Tehát 30 szénatomra jut egy nitrogénatom, ami rendkívül kedvezőtlen. A kedvező olyan 10:1 arány lenne a normális biológiai tevékenységhez.

Szárzúzás elengedhetetlen a gyomnövényzet elleni védekezés során.

Gyepápolás tavaszi és nyári időszakban

A gyepnek, akár legelőként hasznosítjuk, akár kaszálóként, a vegetatív növényi részek, egészen pontosan a levélzet az, ami az értéket adja. Ezek fejlődése nitrogént igényel. Fehérje nélkül nincs élet, fehérje pedig nincs nitrogén nélkül. Ezért is fontos az, hogy megfelelő szintű pillangóst tartsunk fenn a gyepterületen. Ennek a pótlására is oda kell figyelni.

1 kg nitrogén hatóanyag 100 kg zöldfű többletet kell eredményezzen, akkor hasznosul jól.

Általánosságban elmondható, hogy 

  • pillangósokban gazdag területeken olyan 60-70 kg nitrogén hatóanyagnál többet nem javasolt kijuttatni, mert a pillangósokra depresszíven hat. 
  • A pillangósokat nem tartalmazó, főképp kaszálóként hasznosított területeken 200 kg nitrogén hatóanyag kijuttatásánál többet nem javasolnak, mert depresszív hatása lesz. Tehát nem termést növelő, hanem termést csökkentő hatást lehet vele elérni.
  • Az a minimális nitrogén mennyiség, amit mindenképpen érdemes kijuttatni, az nem kevesebb, mint 50 kg.

Legeltetés esetén a tisztító kaszálás vagy szárzúzás egy-egy szakasz legeltetése után megkerülhetetlen a gyomirtás, gyomszabályozás miatt. Ezt követően fontos a gyep boronálása is. Ez a mechanikai gyomírtás alapvető része, amit lehetőleg olyan időben javasolt elvégezni, hogy az állatok által otthagyott gyomnövények magot ne tudjanak hozni, mert akkor még jobban szaporodni fognak.

Gyepterület kaszálása szenázs készítési céllal.

Gyepápolás ősszel

Amikor az utolsó legeltetés megtörtént egy adott szakaszon, akkor mindenképpen kell egy gyepszellőztetés. Különböző szellőztető hengerek, kések állnak erre rendelkezésre. (Nyáron a szellőztetést kerülni kell, mert a párolgást fokozza!)

Természetesen ebben az esetben is fontos a szárzúzás. 

Komposztált szervestrágya kijuttatása

A trágyázás történhet gyepszellőztető henger használata előtt és után is. Kijuttatásására az őszi időszak a megfelelő. 

A trágya komposztálás nélküli kiszórása több szempontból sem javallott. A trágya kijuttatásának legfontosabb szerepe az az, hogy életet, mikrobákat juttatunk a talajba. Ahhoz hogy mikrobákat nagy koncentrációban tudjuk bevinni, ahhoz komposztált trágyára van szükség. Ahol folyamatban van még a lebomló folyamat, ott nincs akkora mennyiségű spórásodott mikróba, ami aztán a talajban képes elvégezni a munkáját. Illetve olyan bomlástermékek vannak, ami a növény számára semmiféleképpen nem előnyös. 

Érdemes alkalmazni a Bacteriolit koncentrátumot, amely gyorsítja ezeket a folyamatokat - kezelést követően két héttel már nyugodtan lehet legeltetni is.