Vöröshere vetőmag 25 kg-os
Vöröshere vetőmag 25 kg-os
2 800 Ft

Vöröshere vetőmag 25 kg-os

100% vöröshere, szólóban vagy keverékben történő használatra.
25 kg-os zsákban szállítjuk.

Ft/kg nettó ár.  Rendelhető, raktáron.

2 800 Ft
Egységár: 2 800 Ft/kg nettó
Részletek

Általános tulajdonságai

A vöröshere magasabbra nyújtózik, mint a fehér here és bokros típusú, 2 éves növény. 40-50 cm magasságot ér el. Hosszú elárasztást, tartós szárazságot nem bírja. Közepes vízigényű, mészkedvelő, fagytűrő képessége jó, fagyok után 2-3 °C fölött indul meg.

Inkább az enyhén savanyú vagy semleges talajokat és a hűvösebb, párásabb éghajlatot szereti. Levélzete dús, levelek tojásdad vagy hosszúkás lándzsa alakúak. Levél:szár aránya közepes. Nagyon jól újrasarjad, bokrosodik. Az olyan helyekre, ahova lucerna nem telepíthető, mert savanyú a talaj, (nyilván nem szélsőségesen, 5-6 ph-ig), oda határozottan a vörösherét tudjuk ajánlani.

Kétéves növény, de optimális időjárás esetén akár a harmadik évben is adhat termést, jellemzően 3. évre kiritkul

Vetési információk

Javasolt vetőmagdózis: 18-20 kg/ha (gabona sorközbe), amennyiben szórva vetéssel van kijuttatva a vetőmag. 1-2 cm mélyen érdemes vetni március második felétől április közepéig.

Gabona sorközbe vetésnél aprómagszórós vetést ajánlunk használni, ha lehetséges, gyomfésűvel követve. Ugyan ez a technológia nem teszi lehetővé a nagyon pontos munkavégzést, de mégis megfelelő eredményt biztosít. A vörös here a gabona növekedési fázisában "elücsörög" a gabona tövek mellett, majd a gabona érése folyamán,mikor már a napfény éri, elkezd növekedni.

Az aratás után a vörös here hamar erőre kap, szeptember közepére normál évben már az első kaszálás lehetséges.

Talajjavító hatása

A vörös here nemcsak lehetséges alternatív takarmány forrásként funkcionál, hanem a talajjavítás nagyon hatékony eszköze is. Nagyon fontos tulajdonsága, hogy vastag, erős főgyökere van, ami 1,5-2 méter mélyre is lehatol a talajba. Emiatt nagyon jó talajlazító hatással rendelkezik. Nagyon sűrű a mellékgyökérzete is. A lezúzott here a talajfelszínen komposztálódik, a gyökérzet pedig februárra 60 cm mélyen átlazítja a talajt.

  • Talajlazító hatás, a gyökerek lazítják a talajt, nincs szükség gépi talajlazításra
  • Nitrogénmegkötés, a következő, tavaszi kultúra (napraforgó, vagy kukorica) hasznosít
  • Vízmegtartó hatás
  • Gyomelnyomó hatás

Terminálása: Akkor érdemes vörös herét vetni, ha nem őszi, hanem tavaszi a következő kultúra, és természetesen nem pillangós. Mivel elég sok nitrogént szolgáltat, erre tekintettel kell lenni abban az esetben, ha nem biogazdálkodó a termelő. Terminálás lehet tárcsával (több menetben), vagy akár vegyileg is.

Kömlődön 2023 tavaszán vetett vöröshere gyökerei szeptember végére már 80 cm mélyre jutottak.

Felhasználása takarmányként

Évente kétszer kaszálható, nagy tömeget ad és magas fehérje tartalommal bír. A vöröshere takarmány készítésére is használható, főleg kis gazdaságok használják. Széna készítése nagyon nehéz a vörös heréből, gazdák szerint kb 2x annyi szárítási időre van szüksége a vastag szár miatt, mint a lucernának, de ekkor már a levelek különválnak a szártól és lepotyognak. A jól sikerült csomagolt bálát viszont sokszor jobban szeretik a marhák, mint a lucerna-szenázst.
Ezen hátrányok miatt javasoljuk a vöröshere hibrid perjével, vagy a kétéves olaszperjével történő együttvetését takarmányozási céllal.

Adatok
Cikkszám:
VOROSHERE25
Tömeg:
1 kg
Min. rendelhető mennyiség:
25 kg
Választható mennyiségek:
25 kg, 50 kg, 75 kg, 100 kg, ...