Olaszperje - Suxyl vetőmag
Olaszperje - Suxyl vetőmag
900 Ft

Olaszperje - Suxyl vetőmag

Előnyei
Előnyei:
  • Magas nyersfehérje tartalom (17-22%)
  • Magas energiaérték (NEl akár 7 MJ)
  • Óriási levéltömeg
  • Minimális lignintartalom
  • Magas cukortartalom
Az olaszperje fogyasztása nagyon jó étvágyat csinál a marhának, ezért a nagy melegben is jó a tehenek takarmányfelvétele, és nem csökken a termelés.

Alternatív, áttelelő, akár kétszer is kaszálható fajtájú olaszperje. 

Magas cukor és fehérjetartalmú, igényes takarmány kérődzők számára.

Ft/kg nettó ár.

 

900 Ft
Egységár: 900 Ft/kg nettó
Részletek

Cégünk 2006-ban honosította meg az alternatív (egyéves, szántóföldi vetésforgóba illeszthető, áttelelő) olaszperjét Magyarországon, és több, mint 10 éve Magyarországon termesztjük is a vetőmagot. A könnyebb vethetőség érdekében az itthon előállított fémzárolt vetőmagunk is toklászolt. Ez azt jelenti, hogy a vetést megnehezítő hosszú toklásztól megszabadított.

Az előállított hazai vetőmag a nagy érdeklődés miatt általában nem elegendő, így a további igények kielégítésére importálunk is vetőmagot. Mivel az a hazai előállításúnál magasabb áron hozzáférhető, ezért érdemes a vetőmagigényt jó előre jelezni.

Javasolt vetőmagdózis: 25-30 kg/ha.

15 kg-os zsákban szállítjuk.


Alternatív, áttelelő fajtájú, másodvetésre alkalmas egyéves fűféle.

  • Köztes művelésben (gabona és kukorica közé) kiválóan alkalmazható, intenzív területkihasználást biztosító egyéves kultúra
  • Akár kétszer is kaszálható
  • Szenázs vagy széna készítésére

Az olaszperje magas nitrogénigényű növény, viszont akár bíborherével is párosítható, ez pedig olyan lehetőség, amely akár a bio termelők részére is hozzáférhetővé, könnyen használhatóvá teszi ezt a kultúrát.

 

Adatok
Cikkszám:
SUXYLMA15
Tömeg:
1 kg
Min. rendelhető mennyiség:
15 kg
Választható mennyiségek:
15 kg, 30 kg, 45 kg, 60 kg, ...
Termesztéstechnológia

Vetés ideje: Szeptember közepétől október elejéig (így az első fagyokig megtörténik a gyökérváltás).

Vetőmagnorma: Olaszperjéknél 25 kg/ha, a hibrid perjénél 30 kg/ha.

Vetés módja: Gabonavetőgéppel, 1-2 cm mélyre.

Tápanyagellátás: 

A nitrogénellátás alapvető jelentőségű mind a mennyiség, mind a beltartalom tekintetében. Tél végén 100-150 kg/ha nitrogén hatóanyagot juttassunk ki. További kaszálások előtt igény szerint 30 kg/ha nitrogén adható.

Betakarítás: Első kaszálás április végén-május elején (hasban lévő kalász), melynek hozama bőséges (6-8 t/ha szárazanyag).
Második kaszálás az első után 4-6 hétre (2-3 t/ha szárazanyag). Az optimálistól eltérő, későbbi betakarítási időpont rontja a beltartalmat. Ha elöregszik a növény, akkor nagymértékben csökken a nyersfehérje tartalma. Ezen felül bár nem olyan nagy mértékben, mint a rozsnál, de a cellulóz tartalom is csökken. Az olaszperje és a hibrid perje 25°C felett nem nő, ezért nyári kaszálásra nem számíthatunk.
Október elején – az időjárás függvényében – egy kaszálás még előfordulhat.
Gyengébb vízleadó képessége miatt a szénakészítés során nagy odafigyeléssel járjunk el!
Kaszálás után, általában egy napi fonnyasztást követően, 35 százalék szárazanyag-tartalom mellett, 3-5 cm szecskahosszal depózható falközi vagy fólia silóba, hurkába vagy csomagolt körbálába.

Egyéb: Növényvédelmet nem igényel.