Blog
2023.04.20 06:59

Gyepkeverékek fő alkotóelemei és azok kiemelt tulajdonságai

Gyepkeverékek fő alkotóelemei és azok kiemelt tulajdonságai

A Sersia Farmnál kapható vetőmagok, vetőmagkeverékek termékadatlapjain igyekszünk minél részletesebben feltüntetni az adott vetőmag/keverék legfőbb tulajdonságait, beleértve az ajánlott vetés időpontját és a megfelelő vetési technológiáját is. Továbbá az adatlapok tartalmazzák az adott keverékhez leginkább illő talajfeltételeket is. Nagy gondot fordítunk rá,  hogy ezeket az információkat naprakészen tartsuk. Érdemes tehát rendelés előtt figyelmesen átolvasni ezeket a leírásokat is, amelyek bízunk benne hogy sokaknak nyújtanak segítséget a gazdálkodás során. 

Gyepkeverékeink egyes esetekben egészen sok összetevőből állnak, az összetétel pedig jól átgondolt tényezőkön alapszik. Ezek a növények segítik egymás fejlődését, összeillenek és a százalékos aránymegoszlásuk is komoly tapasztalatokon, szaktudáson alapszik.

Az alábbi cikkünkben bemutatjuk a gyepkeverékeink alkotóelemeit a legfontosabb tulajdonságaikra fókuszálva. Érdemes ezeket az összetevőket legalább ilyen szinten ismerni a kívánt eredmény elérése érdekében. Természetesen a Sersia Farm Kft. munkatársaihoz bármikor fordulhat segítségért, sőt, igény esetén komplex tanácsadói szolgáltatást is nyújtunk, ahol megvizsgáljuk a területet, a gazdaság adottságait és minden fontos tényezőt, ami befolyásolja a növénytermesztés eredményességét.

Íme tehát gyepkeverékeink fő alkotóelemei és azok kiemelt tulajdonságai:

Angolperje

Az angolperje elég sok gyepkeverékünkben megtalálható. Ez egy évelő aljfű, 4-8 éves kultúra. Alapvetően legeltetésre nagyon jó, taposást kiválóan bírja. Tápanyagigénye magas,  a vízigénye pedig közepesnek mondható. Elnyomó képességek igen erős, tehát egy agresszív növényről van szó. A legelőknek gyakorlatilag egy elengedhetetlen összetevője.

Fontos kiemelni, hogy önmagát jól képes felülvetni, tehát viszonylag elég jól elszórja a magjait.

Angolperjét tartalmazó keverékeinket ide kattintva érheti el.

Réti perje

Tarackos növény, ami gyakorlatilag akár 10-12 évig is megél, hogyha tarackot vet. Viszont koránt sincs olyan aggresszivitása, mint az angol perjének. A réti perje egy gyámoltalan növény, ami annyit jelent, hogy nagyjából a telepítéstől számítva nagyjából a 3. évtől vesszük észre a megjelenését.

Közepesen sótűrő, a savanyú talajokat nem szereti. Az angol perjénél a vízigénye egy kicsit talán kisebb, elég jól bírja a szárazságot. Ugyanakkor a legeltetést, tiprást, rágást kiválóan tűri, tehát legelőkhöz első osztályú növény, mindenképpen ajánlott.

Réti perjét tartalmazó keverékeinket ide kattintva érheti el.

Vörös csenkesz

Szintén egy tarackos, évelő (7-8 éves) növény, mely gyenge agresszivitással rendelkezik. Körülbelül a második évtől vet tarackot. Nagyon jól fejlődik a nyirkos, homokos, agyagos talajokon is. Tehát hegyvidékek, Dunántúli-középhegység északi lejtőin nagyon jól érzi magát, de akár száraz területekre is telepíthető. Elképesztő, de akár 10-15 napos vízborítást is elvisel kifejlett formájában.

Tarackoló csenkesz fajtája sűrűbb gyep nemezt képez, tehát jól összenő. Éppen ezért nagyon jól véd az erózió ellen is! Nem engedi sem a szélnek, sem az esőnek elvinni, illetve lemosni az értékes talajt. Legeltetést, kaszálást, tiprást, rágást kiválóan bírja.

Tarackoló csenkesz tartalmazó keverékeinket ide kattintva érheti el.

Csomós ebír

Lazabukró, évelő, nagyon aggresszív, zsombékolásra hajlamos (csomókat képez) szálfű. Legeltetést és a tapsosást kevésbé bírja, tehát elsősorban kaszálókba ajánlott. Viszont a növény fiatal korában nagyon ízletes, az állatok kifejezetten szívesen legelik. Az sem elhanyagolható, hogy tavasszal az egyik legkorábban hajtó növény.

Csomós ebírt tartalmazó keverékeinket ide kattintva érheti el.

Nádképű csenkesz

Ez egy univerzális fű, ugyanis a legtöbb talajtípushoz nagyon jól alkalmazkodik, még a szikeshez is. Talán a savanyú talajokat szereti a legkevésbé. Vizigénye ugyan közepesnek mondható, de a szárazságot is nagyon jól tűri. Szintén agresszív, évelő, lazabokrú szálfű. Nagy hátránya sajnos, hogy korán fásodó. A legeltetést és a kaszálást nagyon jól bírja, azonban amikor elfásodott, úgy az állatok már nem mindig szívesen legelik le.

Nádképű csenkeszt tartalmazó keverékeinket ide kattintva érheti el.

Szarvaskerep

A szarvaskerep egy évelő, 5-6 éves pillangós. Legyen szó szárazságról, hidegről, átmeneti elárasztásról, mind nagyon jól bírja. Emellett kimondottan sótűrő növény, tehát a szikesebb talajokra is jól telepíthető. Egyébként mészkedvelő és nagyon jól bírja a legeltetést is. Érdemben nem rendelkezik felfúvó hatással.

Szarvaskerepet tartalmazó keverékeinket ide kattintva érheti el.

Fehér here

Évelő, alacsony növésű, elágazó szárú, 4-6 éves növény. Közepes vízigényű, a szárazságot is jól viseli és határozottan télálló. Viszont kevésbé bírja a sós területeket, PH értékre közömbös. A legelőknek egy bizonyos százalékban elengedhetetlen pillangós alkotója, a rágást és a tapasosát ugyanis nagyon jól bírja.

Fehér herét tartalmazó keverékeinket ide kattintva érheti el.

Vöröshere más néven rétihere

Magasabbra nyújtózik, mint a fehér here és bokros típusú, 2 éves növény. 40-50 cm magasságot ér el. Hosszú elárasztást, tartós szárazságot nem bírja.

Nagyon fontos tulajdonsága, hogy vastag, erős főgyökere van, ami 1,5-2 méter mélyre is lehatol a talajba. Emiatt nagyon jó talajlazító hatással rendelkezik. Nagyon sűrű a mellékgyökérzete is. 

Közepes vízigényű, mészkedvelő. Inkább az enyhén savanyú vagy semleges talajokat szereti. Az olyan helyekre, ahova lucerna nem telepíthető, mert savanyú a talaj, (nyilván nem szélsőségesen, 5-6 ph-ig), oda határozottan a vörösherét tudjuk ajánlani. Viszont fontos tudni, hogy felfúvó hatással bír, ezért etetésnél óvatosan kell vele bánni.

Vörösherét tartalmazó keverékeinket ide kattintva érheti el.

Hibrid here

Évelő, bokros növésű, 30-60 cm magas növény, szintén erős főgyökérrel és fejlett oldalgyökér rendszerrel. Viszont ennek a növénynek határozottan nagy vízigénye van. Jól viseli akár a 10-15 napos elárasztást is. Ugyanakkor melegkedvelő és nitrogén igényes faj. 

Hibrid herét tartalmazó keverékeinket ide kattintva érheti el.

Alexandriai here

Egy éves növény. Határozottan melegkedvelő és hidegérzékeny, elfagyó növényről van szó. Nagyon gyors növekedésű, magassága 30-100 cm közötti. 

Komoly mennyiségű légköri nitrogén megkötésére képes. Hátránya, hogy a gyökér mélysége kb. 15-20 cm, így korlátozottan telepíthető. Száradásra hajlamos, például homokos talajokra nem nagyon ajánlott. Illetve legelőkre sem nagyon, mert az állatok könnyen kitéphetik. Amúgy a gyengén lúgos, agyagos talajokon jól érzi magát, sótűrése jobb mint a lucernáé. Egy éves növény, de abban az évben nagy tömeget ad, amikor a többi növény fejlettsége még kicsit hátrébb van.

Alexandriai herét tartalmazó keverékeinket ide kattintva érheti el.

Csirkovics Gyula, Frisch Andrea, Sersiafarm.hu