Kúszó lucerna "Szentesi Róna" vetőmag

Keverékek


1984-ben a Szentesi Róna legelő típusú lucerna állami elismerést nyert. Az aszályos időszakok, és gyengébb talajok hosszú életképességű, nyáron is zöldellő, legeltethető, kaszálható takarmánynövénye.
Legelő típusú, kimondottan szárazságtűrő, tarackoló, hosszú élettartamú lucernaféle, akár 15 évig is kitart. Szikes-, réti-, és homok talajra is vethető, sőt, kiválóan alkalmas rá!Ft/kg nettó ár.

 

 

Részletek

Tarackoló hajtásrendszer jellemzi. Tarackosodásra rendkívül kedvező az őszi átlagos csapadékos időjárás, mely párosul rövid nappalokkal. A lucerna ún. tarackjai a föld alatt 4-5 cm, egyes típusok 10-30 cm mélyen növekednek, majd feltörnek a talaj felszínére lucernahajtás formájában. Többéves kísérleteknek vetették alá, hogy hogyan bírja a juhokkal történő legeltetést. Kiváló eredmények születtek.

Közepes növekedésű, jó levél:szár arányú, megdőlésre nem hajlamos fajta. Tarka virágú, kék, lila, sárga, fehér színű virágokat is találhatunk. Legelők telepítésénél jön leginkább számításba, mint a szárazságra hajlamos legelők pillangós komponense. A taposást, rágást jól bírja, de széna, szenázs készítésére is alkalmas. Kaszáló lucernákkal összehasonlítva 20-30%-kal kisebb tömeget ad. E fajta fehérjetartalma magasabb, mint a hagyományos lucernáé. Legeltetés, kaszálás után gyorsan sarjad, később közepes növekedési gyorsaságú. A fagyot és a szárazságot jól bírja. 

Szentesi "Róna" legelőtípusú lucerna (Medicago Varia).

Javasolt vetőmagdózis tisztán vetve 15-20 kg. Hektáronként javasolt vetőmag mennyiség csapadékban szerény területeken: 5-6 kg Szentesi Róna legelő típusú lucerna, 15-20 kg magyar rozsnok keverékének az elvetése. A csapadékos területeken a magyar rozsnok helyett a réticsenkeszt javasoljuk. A telepítés megegyezik a lucerna s a fű agrotechnikai követelményeivel.

Kiszerelés: 25 kg

Érdemes magyar rozsnokkal (vagy más ellenálló fűfajokkal) keverékben vetni. Jobb termőképességű talajokon csenkesszel, több éves olaszperjével gyengébb, homokos talajokon magyar rozsnokkal alkotott keverékét ajánljuk legelő telepítéshez. A vadak (őz, szarvas) nagyon  szeretik, tapasztalatok alapján az erdőszélekre vetve távol tarthatók a szántóföldektől.

Adatok
Cikkszám:
KUSZOLUC25
Tömeg:
1 kg
Min. rendelhető mennyiség:
25 kg
Választható mennyiségek:
25 kg, 50 kg, 75 kg, 100 kg, ...
Termesztéstechnológia

Élőhely: Célszerű problémás helyekre telepíteni (ahol domborzati vagy egyéb okok miatt az éven belüli többszörös szántóföldi művelés gondot jelent).

Vetés időpontja: Nyár végén (augusztus 20.- szeptember közepe) vagy kora tavasszal.

Vetésmélység: 1,5-2 cm mélyen, sorba, vagy szórva vetve,
hengerezéssel befejezve.

Vetésnorma: 15-20kg/ha tisztán, keverékben 8-10kg.

Betakarítás: A vetés évében az első kaszálás vagy szárzúzás 8-10 cm-es tarlóval történjen; így az oldalhajtásokat növekedésre serkentjük. Későbbi kaszálásokkor is kerüljük a „borotválást”; 4-5 cm-es tarló mindenképp szükséges.

Egyéb: Száraz évjáratú telepítéskor mechanikai gyomirtási céllal az első kaszálás helyett mindenképpen szárzúzás szükséges! A parlagfüves állományt július 1. előtt mindenképpen kaszálni vagy zúzni kell!