Takarmány útifű vetőmag, 2 kg kiszerelésben
Takarmány útifű vetőmag, 2 kg kiszerelésben
3 300 Ft
ÚJ

Takarmány útifű vetőmag, 2 kg kiszerelésben

Ajánlott dózis


Az útifű jól párosítható a cikóriával és más fajokkal is (a cikóriánál kevésbé agresszív). Minden legeltetett állatfaj részére kedvező a hatása. Mint a cikóriából is, érdemes kb. 1,5 kg-ot keverni egy hektárnyi füves-herés keverékhez. 

Tanninban és ásványi anyagokban gazdag faj. Számos pozitív hatása lehet az állatállományra: élénkítő hatás, a paraziták jelenlétének visszaszorítása, a fehérje asszimiláció javítása.

Szárazságnak kitett legelők szárazságtűrő komponense!

Ft/kg nettó ár. 

Az Új-Zélandi nemesítésnek köszönhetően nagyobb levelű, mint a hazánkban is őshonos alaptípusok. Ismert erénye, hogy gazdag tanninokban, azaz csersavakban. Ezeknek az egyik haszna, hogy a zöldtakarmányokban lévő fehérjék egy részét „védetté” teszik a bendőbaktériumok lebontó hatásától távol, a bélben kerülnek lebontásra.

Gyakran vegyesen termesztik legeltetésre, általában fű- pillangós keverékekkel együtt, tavasszal, vagy augusztus-szeptemberben vetve. Az ilyen vegyes legelő akkor is zöld marad, amikor a klasszikus fű-pillangós keverék már szenved.

3 300 Ft
Egységár: 3 300 Ft/kg nettó
Részletek

A takarmány útifű nagyjából úgy néz ki, mint a lándzsás útifű, amely vadon is nő a legtöbb réten. Az új-zélandi tenyésztők nagyra értékelik bárányaik hizlalására, különösen az emésztőrendszeri paraziták populációira kifejtett bioaktív hatása miatt.

A takarmány útifű jól illik a cikóriához, mivel a cikória inkább nyáron, az útifű pedig inkább ősszel adja a növekedési maximumát. Ezenkívül az útifű kevésbé agresszív más fajokkal szemben, mint a cikória.

Az útifű kora tavasszal is jól növekszik, és jól bírja a nyári szárazságot, bár vízhiány esetén termelése csökken. A cikóriához hasonlóan az útifűnek is van karógyökere, amely magába szívja az ásványi anyagokat, és felviszi azokat a levelekbe. A karógyökereknek köszönhetően olyan jó a szárazságtűrő képessége! Nyári növekedése meglehetősen jelentős. Ezenkívül magas, körülbelül 25% a nyersfehérje tartalma.

Az útifű még virágzási stádiumban sem veszíti el ízletességét, így rugalmasan használható, ilyen szempontból egyszerűbb a használata, mint a cikóriáé, ritkábban legeltetett területeken érdemesebb csak az útifüvet keverni a legelőkeverékhez. 

A tanninokban gazdag útifű könnyen kombinálható cikóriával , a megszokott füves-herés keverékekkel, és hosszantartó zöldtakarmányt biztosít.

Adatok
Cikkszám:
UTIFU2
Tömeg:
1 kg
Min. rendelhető mennyiség:
2 kg
Választható mennyiségek:
2 kg, 4 kg, 6 kg, 8 kg, ...