Új utakat mutatunk a nyári takarmányok termesztésében!

vetőmag

Nyári takarmánykultúrák a klímaváltozás fényében című kiadványunkban a silókukoricát részben vagy egészben kiváltó nyári kultúrákat ajánlunk.


A marhatartó gazdaságok nagy részénél természetesen a silókukorica adja a takarmánybázis alapját, ezt egészítik ki lucerna- és fűszénával, szenázsokkal, valamint abrakkal és fehérjékkel. Minél nagyobb mennyiségben szükséges a tömegtakarmányokhoz a kiegészítés, annál drágább a takarmányozás.

A silókukorica ráadásul nehezen viseli a klímaváltozást: az emelkedő átlaghőmérséklet mind előbbre hozza az érést, az egyre gyakoribb aszályos időszakok miatt pedig a betakarítás idejére a kukorica gyakran lábon elszárad, beltartalma és emészthetősége jelentősen csökken. Ezért merül fel az igény, hogy a silókukoricát részben vagy egészben váltsuk ki olyan nyári vetésű kultúrákkal, melyek hasonló energiatartalmúak, de jobban tűrik  a szárazságot, vagy mert a kukoricánál jóval magasabb fehérjetartalmúak és jól emészthetőek, így drágán vásárolható fehérjekiegészítőt válthatnak ki.

Nyári takarmánykultúrák a klímaváltozás fényében című kiadványunkban olyan növényeket mutatunk be, amelyek jó részét nálunk melegebb és szárazabb éghajlatú országokban már sok helyen használják a silókukorica kiváltására vagy kiegészítésére, így tapasztalataik a klíma változásával számunkra is hasznosak lehetnek.

Kiadványunk ide kattintva olvasható

Nem lehet hozzászólni.