Mohar – gyors, aszálytűrő köztes kultúra, takarmányhiány gyors orvoslására, a termesztésből valamilyen okból ideiglenesen kiszorult területek hasznosítására is alkalmas.

Előnyei

Termesztési előnyök:

 • gyors növekedésű (60-80 nappal vetés után betakarítható), megfelelő agrotechnikával kedvező évjáratban akár két gabona közé is vethető
 • szárazságtűrő, vetés utáni kis esővel is megindul
 • gombabetegségek elleni kezelést nem igényel
 • javítja a termőterület kihasználtságát

Takarmányozási előnyök:

 • könnyen emészthető
 • kiegyensúlyozott beltartalmú (cukrot és fehérjét egyaránt tartalmazó) takarmány
 • az állatok szívesen fogyasztják

Felhasználás

 • széna- és szenázskészítésre, zölden etetésre
 • köztes kultúraként, takarmányhiány gyors orvoslására
 • a termesztésből valamilyen – például időjárási – okból ideiglenesen kiszorult területek hasznosítására

Kiszerelés

25 kg-os zsákban

Max. 100 kg elég lenne? Irány a webshop!Nagyobb mennyiségben vásárolna? Kérjen egyedi ajánlatot!

Nyári szenázstakarmányok: a silókukorica reális alternatívái

Az elmúlt években a nyarak melegebbé és szárazabbá váltak, a változásnak az egyik leginkább kitett kultúra pedig a silókukorica: az emelkedő átlaghőmérséklet mind előbbre hozza az érést, az egyre gyakoribb aszályos időszakok miatt a betakarítás idejére a kukorica gyakran lábon elszárad, beltartalma és emészthetősége jelentősen csökken. Felmerült tehát az igény, hogy a silókukoricát részben vagy egészben váltsuk ki olyan nyári vetésű kultúrákkal, melyek hasonló energiatartalmúak, de jobban tűrik a szárazságot, vagy a kukoricánál jóval magasabb fehérjetartalmúak és jól emészthetőek, így pótolhatják a meglehetősen drága fehérjekiegészítőket.
Ezért készítettünk egy olyan részletes, fotókkal és bevizsgálási eredményekkel illusztrált kiadványt, amely segíthet a gazdálkodóknak eldönteni, milyen irányban induljanak, ha a silókukorica alternatíváit keresik. A kiadványban bemutatott növények jó részét nálunk melegebb és szárazabb éghajlatú országokban már sok helyen használják, így tapasztalataik a klíma változásával számunkra is hasznosak lehetnek.

Tájékoztató kiadványunk a nyári szenázskultúrákról

Termesztéstechnológia

Mit?Hogyan?
TalajigényGyengébb adottságú, kedvezőtlen víz- és tápanyagháztartású talajokon is jól termeszthető. Jó kultúrállapotú, könnyebb, nem túl agyagos talajokra ajánljuk. A szélsőséges víz- és hőgazdálkodású talajokat nem kedveli. Savanyú talajokon is használható. Jobb vízháztartású területeken alexandriai herés keveréke is jól teljesít.
Vetés idejeAratás után közvetlenül, július végéig. Kifejezetten melegkedvelő kultúra, ezért későbbi vetésre inkább a homoki zabot javasoljuk.
Vetőmagnorma25 kg/ha
Vetés módjaGabonavetőgéppel, 1-2 cm mélyre. Aprómagvú keverék, ezért kertszerűen elmunkált, kellően tömörített vetőágyat igényel. A vetés utáni hengerezést meghálálja.
TápanyagellátásKomposztált szalmás trágyát vagy 60 kg hatóanyag nitrogént javaslunk.
NövényvédelemNem igényel. Jó gyomelnyomó hatása van.
BetakarításA mohar bugahányás előtt már kaszálható.
EgyébGabona elé ne vessük!

Kedvezményes ajánlataink:

 • A 2021. február 20. ig beérkező, a katalógusban *-al jelölt tavaszi vetésű aprómagvas megrendelésekre 5% árengedményt adunk!
 • 100.000 Ft értékű vásárlás esetén, ha számláját 5 banki napon belül kiegyenlíti, +2% skontót adunk!
 • 500 kg egyszeri rendelés felett a szállítási díjat átvállaljuk!
További kérdése van?