Miért zöldtrágyázzunk?

  • Általában a talaj csökkenő szervesanyag-tartalmának növelése, szerkezetének javítása, valamint az erózió visszaszorítása végett.
  • Pillangós növények használatával nitrogént is köthetünk meg.
  • A keresztesek és bizonyos fűfélék a talaj egyébként kimosódó nitráttartalmát fogják meg, bizonyos nemesített keresztesek pedig erős fonálféreg-visszaszorító hatásúak.

A zöldtrágya kultúrákkal elérhető pozitív hatásokat azonban csak abban az esetben fogjuk érzékelni, ha ugyanolyan komolyan vesszük a zöldtrágyázást, mint a többi növénytermesztési műveletet.

A sikeres zöldtrágyázás titkai

A megfelelő idő leginkább azt jelenti, hogy legyen megfelelő mennyiségű nedvesség a talajban a magok kicsírázásához és a növények megindulásához. A zöldtrágyanövények alapvetően kis vízigényűek, de valamennyi nedvességre mégis szükségük van. A vetési időt természetesen meghatározza az is, hogy milyen kultúra lekerülése után tudunk vetni, a keverék kiválasztásánál pedig az is nagyon fontos, hogy meddig lehet a talajban a zöldtrágya, mikor kell a következő kultúrát vetnünk. Ha a talajunk tavasszal nehezen művelhető, mindenképp érdemes elfagyó kultúrákkal dolgozni, vagy még ősz végén ledolgozni a zöldtrágyát.

Mikor vessünk tehát? Három fő időszak lehetséges:

Közvetlenül az aratás után (aznap vagy másnap). Azokban az években, amikor nincs aszály, és az aratáskor a talaj felső 5-10 cm-ében még érzékelhető valamennyi nedvesség, érdemes az aratás után a lehető leghamarabb vetni. Ezzel az árvakelésekhez hasonló hatás érhető el. Ha gabonabetakarításról van szó, akár szecskázott szalma marad a területen, akár a puszta tarló, először tárcsás tarlóhántás ajánlott, majd rá szögben (más vonalban) Vaderstad típusú vetőgép (tárcsa-vetőgép-henger), illetve ennek hiányában tárcsa és henger közé applikált aprómagszórós vetés. Mindenképpen csak a talaj felső 3-5 centiméterében dolgozzunk, és azt feltétlen zárjuk is le hengerrel, hogy ne szárítsuk ki a maradék nedvességet a talajból, és a magokat ne levegős viszonyok között, hanem jól letömörítve hagyjuk. Nagyon jó megoldás a magas tarló mellett direkt vetőgéppel vetés is (ha van ilyen gépünk), mert a tarló a kedvező mikroklímát tovább fenntartja. Ebben az időszakban kudarcot okozhat az aszályos időjárás és a nagy gyomfertőzöttség, különösen a parlagfű, a fenyércirok és az acat tömeges jelenléte. Aszály esetén érdemes várni az augusztusi esőkre, nagy gyomfertőzöttség esetén viszont sajnos egyáltalán nem ajánlott zöldtrágyát vetni, hanem érdemes a gyomflórának megfelelően mechanikai vagy vegyi úton eltüntetni a gyomokat.

A második lehetséges megoldás az augusztus 20. környéki esőket megelőző időszak. Ez főként azoknak a termelőknek előnyös, akiknek a gazdasága olyan területen van, ahol biztonsággal lehet ezekre az esőkre számítani. Addigra a magoknak a talajban kell lenni. Nagy segítségül szolgálhat a gazdálkodóknak az egyre megbízhatóbb meteorológiai előrejelzés. Az augusztusi vetésnél már van lehetőség többszöri (egymásra szögben végzett) tárcsázásra is, melyet a nedvesség megőrzése miatt mindig kövessen hengerezés.

A harmadik lehetséges időpont a nyár vége, ősz eleje, amikor már egy másik növénykörből választva ugyan, de lehetséges a zöldtrágyázás. Mindenképp érdemes azonban sietni, mert a cél az, hogy a kultúra elegendő szervesanyagot termeljen.

Ha nem a gondjainkat szeretnénk növelni, feltétlenül szükséges a vetési időszakhoz, a vetésforgóhoz, és a talajtípushoz megfelelő növényeket választani. Hacsak nincs nagy tömegben jelen pillangós növény a vetésforgóban, a keverékünkben mindenképp legyen elegendő mennyiségben pillangós növény is. Ha a következő évre nem tudjuk átengedni a kultúrát, akkor érdemes olyan pillangóst használni, amelyik már őszre tud elegendő tömeget produkálni.

A nagyobb magvú borsó és gyorsabb bükköny mellett ezt a herefélék közül az augusztus 15. előtt elvetett alexandriai herétől várhatjuk. A többi növény választását meghatározza, hogy van-e napraforgó vagy repce a vetésforgóban, és hogy milyen kultúra követi a zöldtrágyát.

Mivel zöldtömeget szeretnénk előállítani, hasznos, ha 30-50 kg N hatóanyagot juttatunk ki a területre vetés előtt, de a kizöldült területet is fejtrágyázhatjuk. Ezt műtrágyán kívül komposztálódott szervestrágyával is tudjuk biztosítani.

Mind a rendeletnek való megfelelés, mind a felmagzás veszélye miatt ügyeljünk arra, hogy a keverék egyik összetevője se kezdjen el virágozni. A túl gyorsan elvirágzó növények, mint a pohánka, vagy a rövidebb tenyészidejű mustárfélék csak gondot okoznak, ezeket jobb kerülni, illetve csak egymással keverhetőek, mert a többi növény még fejletlen, amikor azok már a magjukat szórják. Mi a mustárfajták közül az ismereteink szerint legkésőbb virágzó és legkevésbé ligninesedő fajtát használjuk. Mindemellett egyes növények különböző stresszhatásokra korai virágzással reagálnak, ezért a kultúrát felügyelni kell, és ha virágzásba indult, cselekednünk kell. Ha már elegendő növénytömeget produkált a kultúra, akkor ledolgozzuk, ha azonban szeretnénk, hogy még növekedjen, akkor a virágzó felső részt lekaszálhatjuk róla.
A saját dolgunkat könnyítjük meg, ha könnyen elfagyó növények keverékét vetjük. A növények fagyérzékenysége azonban nagyon függ a fenofázistól: a későn vetett kultúrák nem fagynak el maguktól. Ezért minden kultúrát az annak megfelelő időben kell vetni. Az időjárás is kiszámíthatatlan, ezért nem biztos, hogy a fagy egymagában elég erős a növények elpusztításához. Sokkal hatékonyabb, ha éjjel-nappal fagyos időben törőhengerrel, vagy még inkább tárcsával (5 cm mélyen) eldolgozzuk a növényzetet. Nagyon makacs kultúra esetében kétszeri, egymásra szögben végzett tárcsázás, vagy el nem fagyó fűféléknél egészen sekély szántás lehet elegendő. A zöldtrágya mélyre forgatásával a technikából eredő előnyök nagy részét elveszítjük.

2,4 D vagy glifozát használatához csak akkor forduljunk, ha semmilyen más módszerrel nem tudjuk letakarítani a kultúrát.

Sajtószemle

Hogyan bánjunk jól a földjeinkkel? Mit tehetünk, hogy megállítsuk és visszafordítsuk termőtalajaink pusztulását?
És milyen szerepet játszanak mindebben a zöldtrágyakultúrák?

Ide kattintva elolvashatja erről szóló tanulmányunkat,
amely az Agrárágazat magazin 2017. májusi számában jelent meg.