Close
Skip to content

Szarvasmarha takarmányozási tanácsadás

Szarvasmarha takarmányozás

Szarvasmarha takarmányozási kérdésekkel nagyobb, tejtermeléssel vagy húsmarha tartással foglalkozó gazdaságok keresnek meg. Ezek a gazdaságok általában felmérték, hogy a nyereségességet nem feltétlen csak a termelési szint emelésével, hanem a szarvasmarha takarmányozási költségek csökkentésén keresztül érhetnék el.

A tejtermelő gazdaságok költségei gyakran meghaladják a fizetett tejárat. Ebben komoly szerepet játszik a vásárolt takarmányalkotók ára, főként a fehérjehordozók nagyon drágák. A termelés költségeit úgy tudnák legjobban csökkenteni, ha a gazdaság által megtermelt takarmánynövények kevesebb kiegészítésre szorulnának. Nem mindegy tehát, hogy milyen takarmányból mennyit termel a gazdaság. Ha mennyiségre elég, de összetételben szegényes a tömegtakarmány, akkor a kiegészítés miatt drága a takarmányozás.

A mi szarvasmarha takarmányozási módszerünk az elterjedt módszerekhez képest jóval inkább arra helyezi a hangsúlyt, hogy a gazdaságban megtermelt tömegtakarmányok minél inkább lefedjék az állatok takarmányozási igényét. Így kevesebb input anyagot, azaz szója, repce, napraforgódarát, valamint védett zsírt, védett fehérjét, koncentrátumot kell vásárolni.

Mi nem csak a rendelkezésre álló takarmányokra készítünk receptúrát, hanem a tömegtakarmány termesztésre is tanácsot adunk. Számításba vesszük az állatállomány igényeit, a vetésforgót, a termesztési körülményeket, és tanácsot adunk, hogy milyen tömegtakarmányokat, és mekkora területen lenne érdemes termeszteni. Amennyiben csak lehetséges, a tömegtakarmányok nagy részét másodvetésű kultúrákkal ajánljuk megtermelni, mert úgy nagyobb terület jut az árunövény termesztésre.

A jó minőségű tömegtakarmányokkal javítjuk a szarvasmarhák bendő mikroflóráját, emésztési folyamatait, általában véve egészségi állapotukat is.

Amit ajánlunk:

  • Egyszerűbb, hatékonyabb és olcsóbb szarvasmarha takarmányozás
  • Nyereséges tejtermelés, illetve húsmarha tartás, a takarmánytermő terület optimális kihasználásával
  • A vásárlások, és a külső tényezőktől való függés csökkentése
  • Egészségesebb, termékeny, hosszú hasznos élettartamú állatállomány
  • Jobb minőségű termékek

Tejelő szarvasmarha takarmányozásunk fő pontjai

A nagy mennyiségű, jó minőségű tömegtakarmánnyal takarmányozott tejelő tehenek jó termékenységi mutatókkal, megbízhatóan termelnek. Ezért az állomány kiesései lecsökkennek, a létszám könnyen tartható, sőt vemhes üsző eladásra is számíthatunk, ami a gazdasági mutatókat tovább javítja.

A megfelelő borjú- és növendék üszőnevelés alapvetően befolyásolja azt, hogy a jószág tehénként mekkora mennyiségű olcsó tömegtakarmányt képes felvenni. Ez közvetve meghatározza a tehenek termelésben eltöltött idejét, vagyis hasznos élettartamát.

Az első időszakban célunk a borjak minél hamarabb száraz takarmányhoz való szoktatása, a lehető legnagyobb bendőtérfogat kialakítása, a nyitott bordaívek megformálása, az erőteljes csontozat és izomzat kifejlesztése anélkül, hogy a borjú elfaggyúsodna. Ehhez meggyőződésünk szerint a száraz TMR (gazdasági abrak, fehérjehordozó, premix, valamint lucernából és réti szénából álló keverék) etetési szisztéma a legmegfelelőbb.

A 6 hónapos kor feletti üszőnevelési időszakban alapozzuk meg takarmányozással az állat hosszú távú haszontermelő képességét. Az üszőnevelés befektetés, ami a teheneknél termelékenység, hosszú élettartam és alacsonyabb takarmányozási költség formájában fizetődik ki. Nagyon fontos, hogy az üsző ne hízzon el! Egy éves korra az üszőnek el kell érnie a 380-400 kg-os testtömeget, jelentős faggyúdepók nélkül. A tenyésztésbe vétel körüli időszakban fontos arra figyelni, hogy ne etessünk nagy mennyiségben könnyen oldódó fehérjeforrást, mert így problémák adódhatnak a vemhesüléssel.

Szárazonálló és előkészítős tehenek takarmányozása egységesnek tekinthető. Ebben az időszakban a cél a bendőflóra, és a bendőkapacitásának megtartása egészen az ellésig, és a tejtermelés beindulásáig. A bendőflóra fenntartására a tejelő tehenek részére összeállított keveréket a szárazonállás alatt is tovább kapják a tehenek, csak kisebb mennyiségben. A bendőkapacitás fenntartását relatíve nagy mennyiségű széna, és/vagy szalma etetése teszi lehetővé. Ilyen takarmányozási szisztémával lehetséges a tehenek az ellés előtt 40-45 napra történő szárazra állítása.

Húsmarha takarmányozás

A húshasznú szarvasmarha takarmányozás gazdaságosságát legalább ennyire meghatározza a tömegtakarmányok minősége, mint a tejelő tehenekét. Bár a húsmarha tartók kevésbé hajlamosak drága takarmányalkotókat vásárolni, és így a kiadásokkal rontani a termelés gazdaságosságát, viszont a tömegtakarmányok minőségének hiányosságai közvetlen veszteséget okozhatnak, ami jelentkezhet termékenységi, vagy hízékonysági problémákban. Márpedig, ha egy hústehén nem nevel évente egy szépen fejlett borjat, a húsmarhatartás nem lehet igazán nyereséges.

A húshasznú szarvasmarha takarmányozási tanácsadásunk gyakorlati részéről az alábbi cikkben olvashat.

Húsmarha takarmányozási cikk.

Szarvasmarha takarmányozási tanácsadási munkánk eredményeit gyógynövény-tartalmú, természetes eredetű takarmánykiegészítőkkel erősítjük a tej-, illetve húshasznú állatok, de akár más kérődzők számára is, aktuális életkoruknak, állapotuknak megfelelő összetételben.

Call Now Button

Szeretne rendszeresen értesülni
új termékeinkről, szolgáltatásainkról, programjainkról?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre!

Hiba történt küldés közben. Kérjük, próbálja meg újra.

Sersia Farm will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.
Sersia Farm