Szarvasmarha takarmányozás
2022.10.20 18:37

Tejhasznú szarvasmarhák takarmányozása

Tejhasznú szarvasmarhák takarmányozása

Magas cellulóz- és rosttartalmú takarmánynövények termesztésével és optimális fenofázisban történő betakarítással javítjuk a bendő mikroflóráját, az állatok emésztési folyamatait, általában véve egészségi állapotukat. Ráadásul ily módon kevesebb vásárolt fehérjehordozóra van szükség (szója, repce, napraforgódara) és nincs szükség adalékanyagokra (védett zsír, védett fehérje, koncentrátumok, élesztők stb.), így jelentős költség takarítható meg.

Tejhasznú szarvasmarhák egyszerű, gazdaságos és természetes takarmányozása: a cellulóz alapú takarmányozási rendszer

Milyen előnyökkel jár a cellulóz alapú takarmányozási rendszer?

  • Egyszerűbb, hatékonyabb és gazdaságosabb takarmányozás
  • Nyereséges tejtermelés, a takarmánytermő terület optimális kihasználásával
  • A gazdaság saját adottságainak optimális kihasználása, a külső tényezőktől való függés csökkentése
  • Egészségesebb, termékeny, hosszú hasznos élettartamú állatállomány
  • Jobb minőségű termékek

Melyek a rendszer fő alapelvei?

Figyeljünk állatállományunk igényére a takarmánynövények kiválasztásakor!

 

Magas cellulóz- és rosttartalmú takarmánynövények termesztésével és optimális fenofázisban történő betakarítással javítjuk a bendő mikroflóráját, az állatok emésztési folyamatait, általában véve egészségi állapotukat. Ráadásul ily módon kevesebb vásárolt fehérjehordozóra van szükség (szója, repce, napraforgódara) és nincs szükség adalékanyagokra (védett zsír, védett fehérje, koncentrátumok, élesztők stb.), így jelentős költség takarítható meg.

Intenzív kettős művelés

A szükséges takarmányokat a terület adottságait figyelembe véve a lehető legkisebb területen, lehetőség szerint az árunövény-kultúrák termesztése közötti résekben kell megtermeszteni. Példa: ősztől tavaszig köztes növényként olaszperje, rozs vagy őszi- és tavaszi gabona-pillangós keverék, utána másodvetésként silókukorica, szemes kukorica, siló cukorcirok vagy mohar – a tavaszi időjárás és a rendelkezésre álló tömegtakarmány mennyiségének függvényében.

Optimális betakarítási idő

Nem a nagy termésmennyiséggel, hanem a jó beltartalommal és az emészthetőséggel nyerünk igazán sokat, mert így csökkenthetjük a drága fehérjehordozók vásárlását. A kultúrák választásánál fontos a sokféleség, így a betakarítás szakaszolható, nem egyszerre jelentkezik a munkacsúcs, nem öregszik el a kultúra.

Ahány állomány, annyi optimális termelési szint

Minden állomány genetikai színvonalához, környezeti viszonyaihoz és menedzsmentjéhez meghatározható az a termelési szint, amelyet egy racionális, nyereségközpontú takarmányozási rendszerrel el lehet érni. A termelési szint pusztán takarmányozási eszközökkel történő emelése általában nem lehet nyereséges, mégpedig a drága, egyes esetekben a tehenek élettartamát károsan befolyásoló takarmány-összetevők alkalmazása miatt.

Jó minőségű tömegtakarmányok

A cellulózalapú takarmányozás elvei szerint összeállított, nagy mennyiségű, jó minőségű tömegtakarmánnyal takarmányozott táplált tehenek jó termékenységi mutatókkal, megbízhatóan termelnek. Ezért az állomány kiesései lecsökkennek, a létszám könnyen tartható, sőt vemhes üsző eladásra is számíthatunk, ami a gazdasági mutatókat tovább javítja.

Megfelelő minőségű takarmánykiegészítők

Gyógynövény-tartalmú, természetes eredetű takarmánykiegészítőket kínálunk a tej-, illetve húshasznú állatok, de akár más kérődzők számára is, aktuális életkoruknak, állapotuknak megfelelő összetételben.

A borjú a jövő tehene

A megfelelő borjú- és növendék üszőnevelés alapvetően befolyásolja azt, hogy a jószág tehénként mekkora mennyiségű olcsó tömegtakarmányt képes felvenni. Ez közvetve meghatározza a tehenek termelésben eltöltött idejét, vagyis hasznos élettartamát, végső soron az állat haszontermelő képességét.

A borjak takarmányozásának speciális vonatkozásai
A hat hónapos korig tartó időszakban a takarmányozás célja a borjak minél hamarabb száraz takarmányhoz való szoktatása, a lehető legnagyobb bendőtérfogat kialakítása, a nyitott bordaívek megformálása, az erőteljes csontozat-ráma és izomzat kifejlesztése anélkül, hogy a borjú elfaggyúsodna. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a borjak, csoporton belüli lehető legnagyobb homogeneitással, 6 hónapos korukra el kell érjék a fajtára jellemző felnőtt méretet és jelleget. E cél eléréséhez jelenleg a száraz TMR (gazdasági abrak, fehérjehordozó, premix, valamint lucernából és réti szénából álló keverék) etetési szisztéma a legmegfelelőbb.
Az üszők takarmányozásának speciális vonatkozásai
Míg a 0-6 hónapos korig tartó takarmányozásban a borjak rost- és energiaellátására helyezzük a hangsúlyt, addig ebben a későbbi időszakban a rost- és fehérjeellátásra kell koncentrálnunk. Hibás gyakorlat az, hogy az üszők nem, vagy alig kapnak fehérjekiegészítést. Ebben az időszakban alakul ki az állat takarmányfelvevő kapacitása, tőgyszövetének minősége, ivari készülékének normális funkciója, az anyagcseréért felelős hormonrendszer, összességében az állat hosszú távú haszontermelő képessége. Az üszőnevelés befektetés, ami a teheneknél termelékenység, hosszú élettartam és alacsonyabb takarmányozási költség formájában fizetődik ki. Nagyon fontos, hogy az üsző ne hízzon el! Egy éves korra az üszőnek el kell érnie a 380-400 kg-os testtömeget, jelentős faggyúdepók nélkül. A tenyésztésbe vétel körüli időszakban fontos arra figyelni, hogy ne etessünk nagy mennyiségben könnyen oldódó fehérjeforrást, mert így problémák adódhatnak a vemhesüléssel.
Szárazonálló és előkészítős tehenek takarmányozásának speciális vonatkozásai
A két csoport takarmányozása egységesnek tekinthető. Ebben az időszakban a cél a bendő laktációs időszakra jellemző bendőflórájának, és a bendőkapacitásának megtartása egészen az ellésig, és a tejtermelés beindulásáig. A bendőflóra fenntartására a tejelő tehenek részére összeállított keveréket a szárazonállás alatt is tovább kapják a tehenek, csak kisebb mennyiségben. A bendőkapacitás fenntartását relatíve nagy mennyiségű széna etetése teszi lehetővé. Ilyen takarmányozási szisztémával lehetséges a tehenek az ellés előtt 40-45 napra történő szárazra állítása.