nyitó oldal » Hobbisarok » Kert Blog

Kert Blog

2014. 07. 06. @ 09:19
A kert, ha nics rá idő......

Júliusba értünk, és csak dologozom, dolgozom, dolgozom.

Nincs idő  szépen tartani a kertet. Még a zöldséges hagyján, arra a hétvége egy napja elegendő, de a sok elnyílt rózsa szinte kiabál a gondozás után. Fáj a szívem, csak annak örülök hogy az elmúlt időszak jó kis esői legalább a locsolás nagy részét megoldották.

A rózsák szinte teljesen elnyíltak, most gyűjtenék az erőt az újból virágzáshoz. Az egyik utolsó virágzású volt a Raubritter, elképesztően szúrós, de kis fagyigombócszerú virágai miatt mágis vonzó rózsa. Kordes 1936-os nemesítése, szerintem a legszebb, ha úgy mint nálam, egy magasabb részről omlik le.

A zöldséges most tényleg jól néz ki. A borsók közül az utolsóként éerő, általam legjobbnak tartott Kelvedon csodája még terem (persze nálunk minden 2-3 hetet késik), de a lóbabból pl. már ma jó fejtett bab levest főztem.A paradicsomnok madzagon felhúzva állnak, egyenesen, mint a katonák, a saláták alól már kikandikálnak a közéjük vetett zöldbabok.

Új tapasztalat: jó a vegyes ágyás, most konkrétan a paradicsom-lóbab párosításra gondolok, de fontos eldönteni, melyik a főnövény (esetemben a paradicsom), hogy a másik növény túlburjánzása esetén gyorsan és hatékonyan tudjunk beavatkozni. Három vegyeságyásban 3 különböző lóbabot vetettem a paradicsomok közé három különböző térállásba, és az egyik esetében látom, hogy az árnyékolástól már szenvednek a paradicsomok. Bosszút álltam, a lóbabból (egy részéből) gyorsan leves lett.

A bal oldali képet tízéves Bori lányom fényképezte, este, a lenti képen pedig a néhány héttel ezelőtti nagy virágözönből készített egyik csokrom látható.