nyitó oldal » Hobbisarok » Kert Blog

Kert Blog


2014. 05. 28.

Kicsit eltűntem a blogról, mert olyan nehéz a kertről írni, mikor kint is lehet a kertben lenni… Dióhéjban összefoglalom, mi is történt az elmúlt két hétben. Volt néhány szép nagy eső, nálunk kevés kárt okozva. A zöldségesben letermett a francia retek , és kiültettem a 24 féle paradicsomot a melegágyból.

 

A díszkertben gyönyörűek voltak a különleges íriszeim, és virágzott a fehér virágú kínai akác is. Idén nagyon elégedett voltam vele, sikerült jól megmetszenem, ezért olyan vízesésszerű formát mutatott, amit vártam.

 

Nagyjából elnyíltak a bangitáim is, csodaszépek voltak idén is.

Elkezdtek virágozni a rózsák, és egyre csak fényképezem őket. Az illatukat nem tudom elküldeni (amit sajnálhatsz), de a képeket az elkövetkezendő időben egyre rakom majd fel a blogra.

Az első rózsa, amit bemutatok, egy egyszer virágzó, nagyon magasra növő futó, illetve lián rózsa. Ez a tő most kb 12-13 éves, körülbelül 4 méter magasra fut fel, miközben vagy 2 métert le is omlik a garázsbejárathoz. Ez az elsőként nyíló rózsám, egyszer nyílik, illatos, A nevét sajnos nem ismerem, a Lupaszigeti Hermes parkolójában találtam egy árusnál. Jó fajtának tartom, mert korai, nagy felületet ad, és főként a virágzás elején, de később kifakulva is nagyon attraktív.

 

...
2014. 05. 08.

Elhatároztam, hogy minden héten, amíg ilyen sok változás zajlik a kertben, kiválasztom és megmutatom Nektek azt a néhány részletét a kertnek, ami éppen legjobban tetszik.

Most az egyik ranglistavezető az utcán a postaládánk.

A története a következő: Amikor a roskadozó kerítésünk helyett a szép új támfalat építették a kőművesek, új kapu is épült hozzá. A régi fa léckapunkra volt rátéve a postaládánk.  A léckaput a kőművesek az utcai sövényünkhöz támasztották. Nekem ez annyira tetszett, hogy a férjemmel megbeszéltem, jó lenne, ha ott maradna. Ez úgy két éve lehetett, azóta a sövény úgy megerősödött, hogy benőtte a kaput, csak a postaládát nyírjuk mindig körül. Most, hogy megint belombosodott a sövény, ilyen szép.

A másik a ház előtti fügebokor, ami az enyhe télnek köszönhetően már neveli az első gyümölcseit! Azt nem mondom, hogy nyáron lekvárt főzünk, de van esély rá, hogy idén két eresztés fügénk lesz!

 

...
2014. 05. 08.

A tegnap két kezelést is megejtettünk, az első a hernyók elleni Dipeles kezelés megismétlése volt, a második pedig a szokásos éves Bacteriosolos kezelés. Ha nézted a honlapunkat, tudod, hogy ezt a talajkezelő komposztalapú szert mi forgalmazzuk Magyarországon. Természetesen a saját kertünkön próbáltuk ki először. Ez a hatodik kezelés, ha jól számolom. A hatásokról, ha érdekel, majd az év folyamán részleteiben, képekkel számolok be. Sajnos, el kell mondjam, bár a növényeink ellenállóak és erősek, de ami hernyót a pilisi erdők kieresztenek magukból annak nem bírnak ellenállni!  A leveleik olyanok, mint a brüsszeli csipke, kezelni kell őket, mert akár rá is mehetnek.

Estefele aztán esett 7 mm eső, aminek a Bacteriosolos kezelés miatt örültem, mert a kis granulátumok nedvességet kapva szétesnek, így a bennük lévő mikroorganizmusok kezdhetnek dolgozni! Na de a Dipel! Annak nem valószínű, hogy segített az eső! Látod, ezért van az, hogy a mezőgazdaságban nincs olyan időjárás, ami egyöntetűen csak jót tenne… Mindemellett az eső jól jön, aztán permetezni még mindig lehet.

...
2014. 05. 03.

Nagyon izgalmas, mennyi minden történik egyszerre a kertben. A múlt heti esők felüdítették a kertet, még ha szomorú is volt látni a fás bazsarózsa virágait esőverten.Elkezdtek virágozni a bangiták (nagy kedvenceim a rózsák mellett), az első rózsa is kinyílt a garázsajtó melletti védett sarokban. A vízcsöppes levelek, virágok is gyönyörűek.  Most a kert meghatározó színei a zöldön kívül a fehér (Bangiták és Spirea)  valamint a különböző kékek (írisz, nefelejcs, ami minden évben visszaveti magát és a virágágyak szélén a Nepeta első virágzása).


 

Szépen nő minden a zöldségesben is, csak az a rossz ebben az időben, hogy a tél hiánya miatt el nem pusztult rovarkártevők nagy hadát nincs lehetőségünk két eső között kontakt szerrel kezelni. Szárazabb időben a biola többszöri kezeléssel tökéletesen kordában tartja a rózsákon hemzsegő tetveket, de most sajnos ez nem használna. A rózsákat, amik távolabb vannak a zöldségestől lekezeltük felszívódó, tetűkre hatásos szerrel. Nehezebb eset a zöldségeshez közeli gyümölcsfákon hemzsegő hernyók elpusztítása. Megpróbálkozunk többszörre a biológiai hernyóirtó Dipellel,  (Bacillus thuringiensis –BT tartalom) szerencsére nem mosta le az eső, ezért az első hernyóhullám már elpusztult, de látjuk, hogy megérkezett egy második növedék! Nem tudom nálatok is ennyire komoly a helyzet, figyelj nagyon, mert a Dipel csak a fiatal lárvák ellen hatékony!

...
2014. 04. 28.

A múlt heti többszöri erőteljes eső jól feláztatta a télről megmaradt apró rögöket. Nem tudom, hogy Te is szeretsz-e kimenni ilyenkor a kertbe, és felvenni ezeket, és próbálgatni, mennyire morzsolódóak. Persze a talajtól is függ, biztos, ha homokos talajon gazdálkodsz, kevésbé tölt el lelkesedéssel az, hogy a markod nyomására apró morzsalékká hullik szét kezedben a keménynek tűnő földdarab. Én azért örülök, mert a téli kertépítési munkák (tarján acél gerendák felállítása és beton elemek felhasználása a teraszokhoz) során a föld sokat tömörödött, most viszont a melegedés és nedvesség hatására végre újból beindult a mikrobiális élet, ami rögtön látszik a talaj állapotán.

Gondolkoztál már azon, hogy mi is az a darabka föld, amit megművelsz, hányféle mállasztó, lebontó és megkötő folyamat eredménye az a közeg, amin zöldséget, virágot, fákat tudsz nevelni? Engem lelkesít ez a téma, és az a csoda, hogy a talaj minden beavatkozásra reagál, ezernyi jelet ad nekünk állapotáról. Nagyon komoly jelzés az, hogy milyen gyomnövények terjednek el rajta. A helyes talajművelés és tápanyaggazdálkodás eredményeként a talajt fedő gyomok összetétele is megváltozik.  A legrosszabb esetben, pl. ipari tevékenység vagy rossz mezőgazdasági gyakorlat eredményeképp a parlagfű lep el mindent. Nagy mennyiségű állati nitrogén forrást jelez a csalán például. Jó irányban haladsz, ha a veronikafélék terjednek el a talajodon, és nagyon örülhetsz, ha az uralkodó gyomnövényed a tyúkhúr, ami harmonikus talajt jelez.

Hogy mire érdemes még figyelni? Hogy melyik műveletet mikor végzed. Eső után, nedves talajon csak az utakon mászkálj, hogy ne tömörítsd a talajt. Ne is végezz ilyenkor talajmunkát, várj, hogy megszikkadjon a föld. Egy rosszkor elvégzett művelet káros hatásait sokáig érezheted.  És érdemes a földet szagolgatni is. egy jó talaj kellemes erdei avar vagy pinceszagú. Rég rossz, ha iszapos szagot érzel, akkor a kedvező aerob viszonyokból az anaerob körülmények közé került a talaj. Nézd azt is, mennyi jelét látod az állati életnek, pl. a giliszták tevékenységének. ilyenkor eső után jól látszanak a talajon a giliszták lyukai, amibe, ha megleped, egy-egy jól megtermett giliszta úgy startol vissza, mint gyorsvonat az alagútba!

Ha műtrágya nélkül szeretnél termelni, fontos, hogy a talajodban mindig jelen legyenek a lebontó folyamatok, és álljon rendelkezésre elegendő lebomlási termék, ami a növények tápanyagellátásában fontos szerepet játszik. Ehhez nagy segítség a saját termelésű komposzt, a  megfelelő vegyes művelés és vetésforgó, valamint a zöldtrágyakeverékek használata és a mulcsolás.

Ha a talajszerkezeted megengedi, jobb, ha az ásást és főképp a rotációs kapálást elfelejted. Az ásást alapvetően azért, mert minden forgató irányú talajmozgatással a szépen rétegződött aerob és anaerob mikrobiális populációt sikerül olyan körülmények közé juttatni (az aerobot alulra, ahol nincs levegő, az anaerobot pedig felülre) ami nekik kedvezőtlen, a rotációs kapa ezen kívül a gyors forgásával a munkamélység alatt erőteljesen tömörít. Ez megnehezíti a talajban lévő víz- és levegő áramlását, és a gyökerek növekedését. Fentről úgy néz ki, hogy szépen elmunkált a talaj, de hidd el, ennél a mélységnél általában lejjebb szeretik ereszteni a gyökereiket a növények, vízért és tápanyagért is, így viszont egy kemény kéregbe ütköznek. Jó talajműveléssel a növények gyökereivel, a felső kéreg kialakulásának megakadályozásával, a mikrobiális élet aktivizálásával elérheted a laza állapotot durva műveletek nélkül is.

...